En tsunamiöverlevare vilar efter att ha försökt hitta ägodelar bland rasmassorna vi hennes förstörda hus i samhället Sumur.
En tsunamiöverlevare vilar efter att ha försökt hitta ägodelar bland rasmassorna vi hennes förstörda hus i samhället Sumur.

Desperat sökande i ruinerna efter tsunamin

De tusentals människor som drabbats av tsunamin i Indonesien kämpar med att samla sig mitt i förödelsen. Hjälpinsatserna fokuserar på att ge dem tak över huvudet, rent vatten och förhindra spridning av sjukdomar.

ANNONS
|

Raserade byggnader, fallna träd och fordonsvrak ligger strödda över stränderna vid de kustområden där tsunamin drog in på lördagskvällen. Hittills har 281 människor hittats döda.

- Min familj klarade sig men mitt hus är förstört. Allt är borta, säger Asep Sunaria till nyhetsbyråns AFP.

- Nu letar jag efter kroppar som ännu inte hittats. Vi hittade bara en i går och vi letar efter platser där fler kan ligga begravda.

ANNONS

Ett högt sus hördes några sekunder innan vattenmassorna vällde in och slukade byn Sukarame, ett av de drabbade samhällena vid södra Sumatra och Javas västra spets, berättar Sunaria. Han och familjen lyckades med nöd och näppe fly till ett högre liggande område.

"Redan svårt"

Många hade mindre tur. Hittills har 281 människor konstaterats döda.

Anhöriga har ännu inte gett upp hoppet om att hitta saknade nära och kära, medan andra vadar runt vid sina förstörda hem för att försöka rädda vad de kan av sina tillhörigheter.

- Mitt liv var redan svårt. Vi är väldigt fattiga, och så händer det här, säger Sukaramebon Sunarti till AFP.

Räddningsarbetare kämpar med att röja undan i rasmassorna – med sina bara händer, och med hjälp av grävmaskiner där sådana kunnat komma fram – för att hitta döda och eventuella överlevare.

Akuta fasen

Samtidigt måste myndigheter och hjälporganisationer ge akuthjälp åt de flera tusen som förlorat hem och försörjning.

- Hjälpinsatserna just nu fokuseras på att få fram temporära boenden och allmänna kök så att människor har någonstans att laga mat. Det är också centralt att ge dem tillgång till hälsovård och rent vatten, för att förhindra risken för smittspridning, säger Peter Holtsberg, biträdande chef för FN:s livsmedelshjälp (WFP) i Indonesien, över telefon till TT.

ANNONS

Den akuta fasen i räddningsarbetet brukar pågå omkring en vecka. Redan efter ett dygn eller två är chanserna små att hitta överlevare.

När myndigheterna väl nått fram med hjälp till samtliga drabbade områden och fått en tydlig bild av förödelsen kan man börja analysera behovet av återuppbyggnad.

- Då träder man in i en slags mellanperiod där man ser över vad som måste göras i de här områdena, och om alla samhällen över huvud taget är möjliga att återuppbygga, säger Peter Holtsberg.

- Man ska komma ihåg att det är en svår situation för räddningsarbetarna och myndigheterna i och med att Krakatoa (vulkanen som utlöste tsunamin) fortfarande är aktiv. Det finns alltid risk för nya tsunamier.

TT

ANNONS