Østerbrogade i Köpenhamn. Danmarks regering har förlängt de restriktioner som införts på grund av coronaviruset och förbereder sig nu för att kunna skärpa dem ytterligare. Arkivbild.
Østerbrogade i Köpenhamn. Danmarks regering har förlängt de restriktioner som införts på grund av coronaviruset och förbereder sig nu för att kunna skärpa dem ytterligare. Arkivbild. Bild: Jan M Olsen/Scanpix/TT

Danmark förbereder hårdare restriktioner

Den danska regeringen förbereder nya skärpningar av lagar för att motverka spridningen av coronaviruset. Det rapporterar flera medier i Köpenhamn.

ANNONS

Lagändringarna ska ge regeringen möjlighet att vid behov snabbt strama åt de nuvarande restriktionerna om folksamlingar på högst tio personer. Det visar ett brev från statsminister Mette Frederiksen (S) till folketingets talman Henrik Dam Kristensen (S), enligt DR.

Dessutom ska polisen få möjlighet att i preventivt syfte stänga offentliga platser. I lagförslaget ingår även högre böter för dem som bryter mot lagarna.

ska samlingar med fler än två personer, förutom om de är från samma hushåll, kunna förbjudas.

Lagändringarna väntas antas på tisdag.

För en vecka sedan beslutade Danmark att stänga förskolor och skolor, restauranger, frisörer och liknande affärsrörelser. I måndags förlängde regeringen restriktionerna till den 13 april.

ANNONS

Under en presskonferens i onsdags sade justitieminister Nick Hækkerup (S) att han även förbereder ett förslag om att kraftigt skärpa straffen för brott där de misstänkta har utnyttjat coronapandemin och dess effekter på samhället. Det kan gälla allt från stöld av handsprit till bedrägeribrott.

– Straff handlar också om att markera samhällets avståndstagande till handlingar. När vi upplever att någon missbrukar situationen för att berika sig själv vill vi markera att vi som samhälle tar avstånd från det, sade Hækkerup.

ANNONS