Kvinnor världen över lever i genomsnitt nu till 74,2 års ålder – 4,4 år längre än männen, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. Arkivbild.
Kvinnor världen över lever i genomsnitt nu till 74,2 års ålder – 4,4 år längre än männen, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. Arkivbild.

Därför lever kvinnor längre än män

Högre barnadödlighet och tidigare hjärt- och kärlsjukdomar. Det är några av förklaringarna till varför kvinnor överallt i världen lever längre än män.

ANNONS
|

I de rikaste delarna av världen lever befolkningen i genomsnitt 18,1 år längre än i de fattigaste. Men mellan könen finns också ett betydande glapp, konstaterar Världshälsoorganisationen (WHO) i sin årliga världshälsorapport.

Kvinnor världen över lever i genomsnitt nu till 74,2 års ålder – 4,4 år längre än männen.

"Hormonell faktor"

Mödradödlighet och livmoderhalscancer drabbar visserligen enbart kvinnor. Men av de 40 vanligaste orsakerna till en kortare livslängd är ändå 33 av dem till nackdel för det manliga könet.

Pojkar löper en 11 procent högre risk än flickor att dö innan fem års ålder. Och för en 30-årig man är risken att dö före 70 års ålder i en så kallad icke smittsam sjukdom – till exempel i en hjärt- och kärlsjukdom – hela 44 procent högre än hos en 30-årig kvinna.

ANNONS

- Kvinnor drabbas av hjärtinfarkt i genomsnitt tio år senare än män, och det beror bland annat på att östrogen skyddar, säger Helena Nordenstedt, forskare i global hälsa på Karolinska Institutet.

Skillnaderna i medellivslängd mellan könen är som störst i höginkomstländer där mödradödligheten är låg.

"Biologisk fördel"

I låginkomstländer dör fortfarande en av 41 kvinnor i samband med graviditet eller barnafödande – vilket drar ner medellivslängden på den kvinnliga sidan och jämnar ut könsskillnaderna.

- Om man tänker tillbaka i tiden, så verkar det som att kvinnor har någon form av biologisk fördel, men att denna fördel skymts eller försvunnit för att kvinnor haft en så pass hög risk i samband med graviditet och barnafödande, säger Nordenstedt.

- När den här överrisken tagits bort i och med utvecklingen så har den här biologiska fördelen kommit fram mer.

ANNONS

Hela skillnaden i medellivslängd mellan könen kan dock inte enbart förklaras av biologiska faktorer. Mycket har också med könsroller att göra, konstaterar WHO.

Bland annat är självmord 75 procent vanligare hos män än hos kvinnor globalt. Dödsfall i trafiken är mer än dubbelt så vanliga och mordtalen fyra gånger högre bland män än bland kvinnor.

- Och sedan är det här med alkohol och rökning. Sverige är ett av de länder där fler kvinnor än män rökt de senaste åren, men i de flesta andra länder är det inte så vilket förstås också avspeglar sig i medellivslängden.

Söker inte sjukvård

Ytterligare en faktor som WHO lyfter fram är att män tenderar att inte söka sjukvård i samma utsträckning som kvinnor.

I länder där hiv är utbrett är män mindre benägna att göra hiv-test och genomgå behandlingar. Samma typ av trend kan även urskiljas hos manliga tuberkulospatienter.

- Det är också vad vi ser här i Sverige generellt, män söker vård i mindre utsträckning än kvinnor, säger Nordenstedt.

ANNONS

- Vad gäller hiv finns mycket stigma, men det kan inte förklara beteendet här. Så det verkar vara någonting som också drivs av mycket annat.

TT

Fakta: Blir allt äldre

Hittills i år har fler än 141 miljoner barn kommit till världen, varav omkring 73 miljoner pojkar och 68 miljoner flickor. Pojkarna förväntas leva i genomsnitt 69,8 år och flickorna i genomsnitt 74,2 år, baserat på den nuvarande medellivslängden globalt.

Medellivslängden globalt har med båda könen inräknat ökat från 66,5 år till 72,0 år mellan år 2000 och 2016. Den varierar dock kraftigt och i höginkomstländer lever befolkningen hela 18,1 år längre i genomsnitt.

Källa: Word Health Statistics 2019, WHO

ANNONS