Den 27 november inledde EU:s domstol behandlingen av om Storbritannien kan ångra sig om brexit. Nu kommer utslaget redan på måndag den 10 december efter en rekordsnabb process. Arkivfoto.
Den 27 november inledde EU:s domstol behandlingen av om Storbritannien kan ångra sig om brexit. Nu kommer utslaget redan på måndag den 10 december efter en rekordsnabb process. Arkivfoto.

Brexitomröstning "avgör landets framtid"

Premiärminister Theresa May lockar med en framtida omröstning om avtalets backstop för att få sina parlamentsledamöter att rösta rätt om brexit. Finansministern varnar för konsekvenserna av ett nej. Och EU manar alla att ta sitt ansvar.

ANNONS
|

Klockan tickar obönhörligt på mot omröstningen i det brittiska underhuset om utträdelseavtalet ur EU, sannolikt sent på kvällen tisdagen den 11 december.

Om någon skulle ha missat hur viktig omröstningen är så bjuder EU:s chefsförhandlare Michel Barnier på besked från Bryssel.

- Det här är en omröstning där hela landets framtid står på spel. Nu är det dags för alla att ta sitt ansvar, säger Barnier i ett möte med EU:s regionkommitté.

ANNONS

Rösta om backstopen?

I London öppnar samtidigt premiärminister May för att avtalets omdiskuterade nödlösning för Nordirland – kallad backstop på brexitspråket – kan bli föremål för en omröstning i parlamentet, om och när den kan bli aktuell.

- Vi tittar på frågan. Alla pratar om backstopen som att den är automatisk, men det är den inte. Det finns ett val. Går vi in i backstopen eller förlänger vi övergångsperioden? säger May i en radiointervju med BBC.

Hammond varnar

Hennes finansminister Philip Hammond varnar samtidigt för att det inte kommer att gå att omförhandla utträdelseavtalet med EU om parlamentsledamöterna väljer att rösta ner det på tisdag.

- Idén att omförhandla i elfte timmen är helt enkelt självbedrägeri, säger Hammond i parlamentet.

- Vi måste vara ärliga – alternativet till detta avtal är inget avtal eller ingen brexit. Båda skulle leda till att vi blir ett nedbrutet samhälle och en splittrad nation.

ANNONS

Besked från EU

Trots regeringens intensiva kampanjande spås omröstningen på tisdag sluta i ett nej. Vad som händer sedan är högst oklart – konsekvenserna kan bli allt från att May helt sonika lägger fram förslaget en gång till, till att hon utlyser nyval eller ber om förlängd förhandlingstid med EU eller rentav avgår omedelbart.

Dagen innan omröstningen kommer hur som helst besked från EU-domstolen om Storbritannien på egen hand kan ångra sig om brexit. Fallet har förts upp av skotska politiker som gärna ser en helomvändning.

May har dock upprepade gånger lovat att något sådant inte kommer att ske.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Viktiga dagar om brexit

Det lackar mot jul – men också mot ännu ett intensivt läge i brexitkalendern. Här är vad som är på gång:

10 december: EU-domstolen ger sitt utslag i frågan om Storbritannien på egen hand kan ångra sig om brexit.

11 december: Underhuset i London röstar om det framförhandlade utträdesavtalet med EU.

13 december: EU:s stats- och regeringschefer samlas till toppmöte i Bryssel, för att hantera antingen ett brittiskt ja eller ett nej.

Början av januari: Om utträdesavtalet röstats ner i parlamentet har premiärminister May 21 dagar på sig att ge parlamentet besked om nästa steg.

11–14 mars: Om utträdesavtalet godkänts i parlamentet väntas EU-parlamentet ge sitt slutliga godkännande under sin session i början av mars.

29 mars: Storbritannien lämnar EU.

ANNONS