Horst Seehofer (till höger), då regeringschef i Bayern, dricker öl tillsammans med Münchens dåvarande borgmästare Christian Ude under Oktoberfest 2009. Arkivbild.
Horst Seehofer (till höger), då regeringschef i Bayern, dricker öl tillsammans med Münchens dåvarande borgmästare Christian Ude under Oktoberfest 2009. Arkivbild.

Bitter öl för Merkels män i Bayern

När München nu släpper lös sin årliga kavalkad av ompa-ompa-musik och öl firar vissa med tryckande huvudvärk. Det bayerska maktpartiet CSU läcker som ett såll inför det stundande regionvalet.

ANNONS
|

CSU, som dominerat bayersk politik under decennier, är nere på 35 procents stöd i den senaste opinionsmätningen från institutet Bayerntrend. Partiet är fortfarande störst i delstaten – men för en organisation som är van att styra Bayern helt på egen hand är det katastrofsiffror.

De obligatoriska läderbyxorna lär därför skava lite extra för partiledaren och tillika Tysklands inrikesminister Horst Seehofer när ölstinna Oktoberfest i dag inleds under pompa och ståt i München.

Kan sitta löst

Delstatsvalet den 14 oktober kommer sannolikt att ge avtryck även i den nationella politiken. CSU är systerparti till förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater och ingår tillsammans med socialdemokratiska SPD i hennes brokiga regeringsbygge.

ANNONS

Om CSU backar rejält kan det väcka krav på en ommöblering i partitoppen och därmed även hos partiets representanter i Berlin, inklusive Seehofer, konstaterar nyhetssajten Politico Europe.

Väljarflykten från CSU handlar sannolikt inte om det allmänna tillståndet i Bayern – ekonomin står fortsatt urstark i Tysklands mest välmående förbundsland. Däremot uppger närmare hälften av de svarande i Bayerntrends undersökning att de ser invandringen som delstatens största utmaning.

Svår balansgång

Seehofer har lyssnat in stämningarna och antagit en hård linje i frågan i regeringen, med krav på att migranter ska direktavvisas vid tyska gränsen. Efter en lång dragkamp med Merkel tvingades han dock nyligen till en snöplig kompromiss.

Det har gett det högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) slagläge då partiet kunnat lasta CSU för vad man framställer som Merkels misslyckade flyktingpolitik. Partiet, som inte ens ställde inte upp i delstatsvalet 2013, får nu 11 procent i Bayerntrends mätning.

Även det högerorienterade partiet Fria väljare tycks stjäla konservativa röster från CSU.

Från andra hållet ser miljöpartiet De Gröna, med 17 procents stöd, ut att äta sig in i den del av CSU:s väljarbas som inte uppskattar den hårdare tonen i migrationsfrågan.

TT

Fakta: Horst Seehofer

Född 1949 i Ingolstadt i Bayern. Uppvuxen under enkla förhållanden i en katolsk familj.

Tysklands inrikesminister sedan mars 2018. Partiledare för CSU, det bayerska systerpartiet till förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska CDU. CSU ligger traditionellt till höger om CDU i de flesta frågor. Partiet har haft makten i Bayern under i princip hela efterkrigstiden, nästan alltid med egen majoritet i lantdagen.

Seehofer har tidigare varit hälso- och sjukvårdsminister (1992–1998) och jordbruksminister (2005–2008). 2008 lämnade han förbundsdagen (där han hade suttit sedan 1980) och blev ministerpresident – ledare för delstatsregeringen – i Bayern, en post han hade till tidigare i år, då partikollegan Markus Söder tog över.

Lämnar ogärna Tyskland på semestern, utan tillbringar hellre sin lediga tid i sommarhuset utanför födelsestaden Ingolstadt.

ANNONS