Generalmajor Kanwal Jeet Singh Dhillon är högste indiske militärbefälhavare i Kashmir.
Generalmajor Kanwal Jeet Singh Dhillon är högste indiske militärbefälhavare i Kashmir.

Analytiker tror på indiskt militärt svar

Indiens militär anklagar pakistansk säkerhetstjänst för att ligga bakom förra veckans blodiga självmordsattack i Kashmir – och Pakistan hotar med vedergällning om Indien går till angrepp. En analytiker tror att Indien kan komma att svara militärt på dådet.

ANNONS
|

Det självmordsattentat som i Kashmir i torsdags dödade över 40 medlemmar av de indiska säkerhetsstyrkorna har skapat en ännu mera spänd stämning mellan Indien och Pakistan.

I måndags dödades tre extremister som tros ha planerat självmordsdådet. De var pakistanska medborgare och medlemmar av den pakistanska militanta islamistgruppen Jaish-e-Mohammad, som har tagit på sig dådet.

Indiens högst uppsatte militär i den oroliga regionen anklagar, utan att presentera några egentliga bevis, Pakistans säkerhetstjänst ISI för att ha medverkat i planeringen av attacken.

- Jaish-e-Mohammad kommer från den pakistanska armén och från ISI. Attacken var planerad av Pakistan, ISI och Jaish-e-Mohammad, säger generalmajor Kanwal Jeet Singh Dhillon tilll nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS

Indisk vedergällning

Samuel Bergenwall, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), tror att det kommer en indisk vedergällning.

- Den här självmordsattacken är allvarlig och jag har svårt att se att Indien inte svarar på något sätt om man anser sig ha bevis på att ISI har med attacken att göra, säger han till TT.

Han pekar på att Indien tidigare har utfört så kallat kirurgiska militära aktioner mot pakistanier som ansetts ha varit inblandade i dåd.

I ett tv-sänt tal på tisdagen varnade i sin tur Pakistans premiärminister Imran Khan Indien för att gå till attack rapporterar nyhetsbyrån AFP.

- Pakistan kommer att svara, sade han.

USA stödjer Indien

Khan uppmanade också Indien att presentera bevis på att Pakistan varit inblandat och erbjöd Indien hjälp med att utreda självmordattacken.

- Om ni har några faktiska underrättelseuppgifter om Pakistans medverkan så ge dem till oss. Jag garanterar att vi kommer att vidta åtgärder.

ANNONS

Utrikesdepartementet i Washington uppmanade på tisdagskvällen Pakistan att samarbeta i utredningen av attacken och att straffa de skyldiga.

- Vi har haft nära kontakter med den indiska regeringen för att uttrycka inte bara våra kondoleanser utan vårt starka stöd när Indien konfronterar denna terrorism, säger talespersonen Robert Palladino enligt AFP.

Kashmir ligger i gränsområdet och både Indien och Pakistan gör anspråk på regionen. Det finns ett missnöje i området med det indiska styret, medan New Delhi i sin tur anklagar Pakistan för olika dåd, påpekar Bergenwall.

- Vad som är sant är väl svårt att veta.

Tror det svalnar

Upptrappningen har fått Pakistans utrikesminister Shah Mahmood Qureshi att vända sig till FN. I ett brev till generalsekreteraren António Guterres ber han om hjälp och anklagar samtidigt Indien för att trappa upp situationen.

"Det är med en känsla av brådska jag uppmärksammar er på den försämrade säkerhetssituationen i vår region som en följd av hotet om våld mot Pakistan från Indien", skriver Shah Mahmood Qureshi till Guterres.

ANNONS

Konflikten har genom årtiondena hettat till och svalnat av igen i flera omgångar. Det är två kärnvapenländer som är i luven på varandra – men Bergenwall tror att det kommer att svalna av igen efter en tid.

- Det är klart att det finns risker men samtidigt finns det ett starkt intresse från båda håll att det inte eskalerar för långt.

TT

Fakta: Konflikten om Kashmir

Kashmir har varit delat mellan Indien och Pakistan sedan länderna blev självständiga från Storbritannien 1947.

Både Indien och Pakistan gör anspråk på hela territoriet.

Sedan 1989 har ett flertal separatistgrupper stridit mot indiska soldater i regionen. Många vill se ett enat Kashmir, antingen under pakistanskt styre eller som ett oberoende land.

Konflikten i Kashmir har pågått under decennier, men har trappats upp under det senaste året. 2018 blev det blodigaste året på ett årtionde i Kashmir. Enligt människorättsorganisationen JKCCS dödades 586 personer i området i fjol. Nästan hälften var stridande separatister, men även 160 civila, varav 31 barn, fick sätta livet till.

Politiker och experter bedömer att de drygt 500000 soldater som Indien har stationerat i området bidrar till att 2019 inte ser ut att bli ett fredligare år.

ANNONS