Storbritanniens premiärminister Theresa May vid EU-toppmötet under torsdagen.
Storbritanniens premiärminister Theresa May vid EU-toppmötet under torsdagen.

Allt hänger på tredje omröstning om brexit

Premiärminister Theresa May måste för tredje gången försöka få stöd för sitt utträdesavtal. Men hon ser ut att få svårt att få med sig sitt stödparti DUP.

ANNONS
|

EU har gett Storbritannien mer tid, men pressen att nå fram till ett snabbt ja till utträdesavtalet finns kvar.

Om det brittiska parlamentet säger nej till Theresa Mays utträdesavtal nästa vecka riskerar landet att krascha ut ur EU den 12 april. Senast då måste britterna presentera en plan för EU om vad de vill göra. Antingen lämnar de unionen då utan avtal eller så ber de om en ny förlängning. Om de vill ha en lång förlängning finns kruxet att de måste delta i EU-valet i slutet av maj.

ANNONS

Om parlamentet däremot godkänner Mays avtal nästa vecka kommer det nya datumet för Storbritanniens sorti ur EU att bli den 22 maj. Det ger tid att ratificera beslutet, och den valda tidpunkten är precis före EU-valet som landets regering inte planerar att delta i.

Oklart om ny omröstning

Det brittiska underhuset har redan röstat ned utträdesavtalet två gånger och tidigare i veckan höll premiärministern ett tv-sänt tal där hon lade skulden för den utdragna processen på parlamentsledamöterna.

En ny debatt om avtalet ska hållas på måndag, men inget datum har satts för en tredje omröstning.

Theresa May utgår från att parlamentet röstar i nästa vecka, i enlighet med den nya överenskommelsen, uppger en talesperson för premiärministern.

- Premiärministern är fast besluten om att försöka få igenom avtalet, få ett slut på osäkerheten och bringa klarhet åt landet och åt arbetsgivarna, säger talespersonen, enligt Reuters.

Samtidigt uppger hennes näringsminister Greg Clark att regeringen är beredd att hålla indikativa omröstningar i parlamentet, där flera förslag prövas för att se om något kan nå majoritet.

ANNONS

May måste få ytterligare 75 ledamöter att säga ja till avtalet, sett till den senaste omröstningen.

Som det ser ut kan premiärministern få det svårt att få med sig sitt stödparti, nordirländska DUP, som tidigare har röstat emot på grund av oklarheter kring den framtida gränsen mot Irland.

Stödpartiet besviket

Vice partiledaren Nigel Dodds kallar Mays insatser på Brysselresan för en besvikelse och ett oförlåtligt misslyckande:

"Uppläxningar från premiärministern som lägger skulden på andra kan inte skyla över att hennes regering bär ansvaret för det nuvarande debaclet och det faktum att hennes avtal har blivit avfärdat två gånger med överväldigande majoritet", säger Dodds i ett uttalande, enligt Reuters.

Flera EU-ledare säger sig tveka kring om May kommer att lyckas få parlamentet med sig.

EU:s permanente ordförande Donald Tusk håller öppet för att det inte blir någon brexit alls.

- Allt kan hända fram till den 12 april. Den brittiska regeringen har fortfarande valet mellan en uppgörelse, ett avtalslöst utträde, en lång förlängning eller att dra tillbaka sin utträdesansökan, säger Donald Tusk, enligt AFP.

ANNONS

Stora demonstrationer väntas i centrala London på lördagen, för att få till en andra folkomröstning om brexit. En namninsamling på nätet om att stoppa brexit har fått över tre miljoner underskrifter, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

TT

Fakta: De nya datumen

De 27 kvarvarande EU-ländernas ledare har enats om två nya datum för Storbritanniens utträde ur unionen.

12 april: Om parlamentet röstar nej till premiärminister Theresa Mays avtal nästa vecka får Storbritannien en förlängning till den 12 april. Senast då måste britterna presentera en plan för EU om vad de vill göra. Antingen lämnar de unionen utan avtal eller så ber de om en ny förlängning. Om de vill ha en lång förlängning måste de delta i EU-valet i slutet av maj

22 maj: Om det brittiska parlamentet säger ja till Mays avtal nästa vecka kommer Storbritannien att lämna EU den 22 maj, med det aktuella avtalet.

Källa: BBC (TT)

ANNONS