40 år har gått sedan Vigdís Finnbogadóttir – världens första demokratiskt valda statsöverhuvud – tillträdde som Islands president. Arkivbild.
40 år har gått sedan Vigdís Finnbogadóttir – världens första demokratiskt valda statsöverhuvud – tillträdde som Islands president. Arkivbild. Bild: David Keyton/AP/TT

40 år sedan Finnbogadóttir blev president

ANNONS

Lördagen den 1 augusti är det på dagen 40 år sedan Vigdís Finnbogadóttir tillträdde som Islands president, och med det även blev världens första demokratiskt valda kvinnliga statsöverhuvud.

Finnbogadóttir tillträdde som Islands fjärde president 1980 och omvaldes fyra gånger. Hennes sammanlagda ämbetsperiod på 16 år gör henne än i dag till världens längst sittande valda kvinnliga statsöverhuvud eller regeringschef – ett rekord som kommer att matchas av Tysklands förbundskansler Angela Merkel om hon sitter kvar till valet 2021 som planerat.

Enligt en rapport från 2019 från den schweiziska stiftelsen Världsekonomiskt forum är Island världens mest jämställda land, följt av Norge, Finland och Sverige. I samma rapport noteras att 85 av de 153 undersökta länderna inte styrts av en kvinna de senaste 50 åren.

ANNONS

Vigdís Finnbogadóttir tilldelades 2013 Nordens språkpris för sitt långa engagemang för de nordiska språken. Finnbogadóttir fyllde 90 år tidigare i år.

Rättad version: I en tidigare version av texten påstods felaktigt att Tysklands förbundskansler är statsöverhuvud. Det är landets förbundspresident som är statschef.

ANNONS