USA:s president Donald Trump meddelade på tisdagen att hans nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton fått sparken. Åtgärden anses ligga väl i tiden för att återuppta samtal med Nordkorea. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump meddelade på tisdagen att hans nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton fått sparken. Åtgärden anses ligga väl i tiden för att återuppta samtal med Nordkorea. Arkivbild. Bild: Frank Augstein/AP/TT

Ökad chans för nya samtal utan Bolton

USA:s president Donald Trumps beslut att sparka sin nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton kan göra det lättare att återuppta samtalen om kärnvapennedrustning med Nordkorea. Tidpunkten är i alla fall passande för den amerikanska diplomatin, anser analytiker.

ANNONS

Nordkorea har tidigare kritiserat Bolton, som bland annat har föreslagit att USA bör anfalla Nordkorea för att avsätta Kim Jong-Uns regerande familj. Dessutom har amerikanska företrädare sagt att Bolton varit ansvarig för att samtalen mellan Kim och Trump kollapsade under toppmötet i Vietnam i februari.

Utan Bolton kan det bli lättare att återuppta samtalen, anser experter, som samtidigt påpekar att avpolletterandet inte kommer att göra det lättare att som nästa steg övertyga Nordkorea att ge upp kärnvapen.

– Pyongyang har tydligt meddelat sitt förakt för Bolton. Kim Jong-Un kan använda den här personalåtgärden i Washington för att visa på framgång i sin nordkoreanska inrikespolitik. Det kan öka sannolikheten för att nedrustningssamtal kan komma i gång snart, säger Leif-Eric Easley, professor vid det prestigefulla Ewha-universitetet i Seoul.

ANNONS

Beskedet om att Bolton slutar på posten kom på tisdagen. Dagen innan hade Nordkorea meddelat att landet vill återuppta nedrustningssamtalen, för att kort därefter avfyra projektiler ut mot havet.

Nordkorea har även tidigare riktat skarp kritik mot USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

ANNONS