Insatsstyrkan SEK deltog i razziorna. Bilden är från ett tidigare tillfälle, i Berlin i december.
Insatsstyrkan SEK deltog i razziorna. Bilden är från ett tidigare tillfälle, i Berlin i december. Bild: Kay Nietfeld/DPA/AP/TT

Åklagare: Terrorister siktade på tysk kupp

Målet var att störta statsmakten i Tyskland. Politiker, asylsökande och muslimer skulle attackeras. Nu har polisen slagit till mot den lilla högerextrema gruppen i sex förbundsländer. Tolv misstänkta män har gripits – varav en uppges vara polis.

ANNONS

Det handlar om en "högerterroristisk" sammanslutning som bildades i september förra året, enligt ett pressmeddelande från federala åklagare i Karlsruhe. Gruppens kärna utgörs av fyra män, och ytterligare åtta nämns som sidomisstänkta.

För att stoppa planerna har polisenheter, däribland insatsstyrkan SEK, under fredagsmorgonen utfört razzior på 13 platser i förbundsländerna Baden-Württemberg, Bayern, Niedersachsen, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz och Sachsen-Anhalt.

Avstängd polis

En av de tolv personer som gripits är polis, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till en källa inom inrikesdepartementet i Nordrhein-Westfalen. Polisen ska tidigare ha stängts av från sitt arbete på grund av misstankar om kopplingar till högerextremism.

Det är oklart om polisen är en av de huvudmisstänkta.

ANNONS

De ledande i gruppen hade som mål att "skaka och slutligen övervinna stats- och samhällsordningen" i Tyskland, skriver åklagarna. Det skulle åstadkommas genom "attacker mot politiker, asylsökande och personer med muslimsk övertygelse".

De åtta andra misstänks för att ha gått med på att "stödja gruppen finansiellt, förse den med vapen eller vara delaktiga i framtida attacker".

Mer resurser

Alla de gripna är tyska medborgare och de ska bland annat ha kommunicerat med varandra via meddelandeappar.

Verksamheten verkar dock inte ha kommit så långt – det betonas att det ännu inte funnits mer exakta planer på var, när och hur dåden skulle utföras. Efter razziorna kunde åklagarna meddela att tolv av de misstänkt inblandade har gripits.

Tyska myndigheter har på senare tid lagt mer resurser och uppmärksamhet på extremhögern, efter flera våldsdåd. Bland annat mördades den kristdemokratiske politikern Walter Lübcke i somras. Han hade engagerat sig för människor på flykt, och den misstänkte mördaren är nynazist.

Henrik Samuelsson/TT

ANNONS