Tomas och Patrik brygger eget öl

Med vanlig köksutrustning kommer man långt, bara man är villig att stöka ner lite. Det handlar om att brygga sitt eget öl, en syssla mången man ägnar sig åt.

ANNONS
|

På Berggräsvägen i Getinge bor Tomas Andersson och hans familj. Något som inte syns utifrån är att huset rymmer ett helt bryggeri. Låter det konstigt? Det är det egentligen inte. Att brygga sitt eget öl, som Tomas och sonen Patrik gör, är nämligen inte särskilt utrymmeskrävande.

Ett vanligt bostadskök fungerar bra, men det bör kanske inte vara av den mest hårdnackade compact living-varianten. I fråga om utrustning kommer man långt med vanliga köksredskap, även om vissa specialvarianter är nödvändiga. Vem som helst klarar att göra sitt eget öl, menar Tomas och Patrik.

– Man kanske ska vara lite händig, och inte vara rädd för att slabba ner i köket. Det blir ganska stökigt när man mäskar, säger Patrik.

ANNONS

Han och Tomas började med hembryggning så sent som i påskas. Idén kom ursprungligen från Patrik, som gick en kurs i Linköping där han bor och studerar.

De har fastnat ordentligt för hobbyn. Att det finns betydligt enklare sätt att få ett glas öl i handen är ett argument de inte köper. Själva jobbet är det som är roligt.

– Det handlar heller inte om alkoholen, det viktiga är att försöka göra ett så gott öl som möjligt, säger Patrik.

Nu är far och son i full färd med att brygga sin andra sats helmaltsöl. Det innebär att de inte köper någonting färdigt. Hemma hos familjen Andersson krossar man till och med malten själv. Detta sker med hjälp av en egenbyggd kross, som visar sig vara en ombyggd mangel. Genom att krossa malten själv vinner man

i smak, förklarar Tomas och Patrik.

– Smaken blir färskare när malten inte har legat i lager ett halvår. Dessutom kan vi experimentera och blanda olika sorter, säger Patrik.

En sats är på ungefär fem till sex kilo malt, och varje kilo ger ungefär fem liter öl. Beroende på hur man blandar sorterna kan man komponera ett helt eget öl, vilket är tjusningen för många hembryggare.

ANNONS

Det enklaste är förstås att köpa en färdig ölsats men det blir inte lika bra, menar Tomas.

– Det är råvarorna som sätter ribban. Jag använde mig av en färdig sats en gång för 20 år sedan, men då blev vi tvungna att slå ut allt eftersom resultatet blev för dåligt.

Att göra allting själv ställer visserligen högre krav på den som brygger, men Tomas menar att det inte är nödvändigt att göra allting perfekt.

– Man kan lägga det lite på den nivå man vill, du bestämmer själv om du vill mäta allting exakt.

Han och Patrik siktar på att i framtiden göra särskilda ölsorter för olika tillfällen och högtider, egen jul- och påsköl till exempel. Dessa ska dessutom prydas med egenhändigt gjorda etiketter.

Den förra satsen är prydligt upptappad på flaska. Ölet är av en mörkare sort, i det här fallet en ale. Tomas och Patrik är nöjda med resultatet.

Nu återstår att se om även nästa sats blir lika bra. När Sommarhalland hälsar på pågår mäskningen för fullt. Ett stort kokkärl står i ugnen

i väntan på att temperaturen ska nå 75 grader.

Det finns många saker att tänka på under bryggningen, inte minst är det viktigt att hygienen är god.

ANNONS

– Ölen är känslig för föroreningar, man måste vara väldigt noga med att hålla rent, säger Patrik och tillägger:

– Det man är mest rädd för är att få ett grumligt öl.

När vi lämnar det lilla hembryggeriet i Getinge pågår lakningen fortfarande. Av vad som går att utläsa så långt ser ölet inte grumligt ut. Om några veckor, efter den tidskrävande jäsningen och lagringen, vet Tomas och Patrik hur resultatet blev.

Mäskning. Malt och bryggvatten

värms till en särskild temperatur

och får “vila" en tid. Detta görs för

att dra ur smakämnen, bryta ner

proteiner och stärkelse med mera.

Lakning. Malten silas bort från

bryggvattnet. Mer vatten hälls på

för att få med maximalt av

smaken. Den smaksatta vätskan

kallas vört.

Kokning. Vid särskilda tidpunkter

tillsätts humle för angenäm smak.

Kylning. Görs för att få ner vörten

till en temperatur där jästen kan

tillsättas. Ju snabbare det går

desto mindre risk för elaka

organismer i vörten.

Jäsning. Sker i form av primär och

sekundärjäsning med

omtappning emellan.

Upptappning. Ölen tappas på

flaska eller fat.

ANNONS

Lagring. Kolsyra bildas och

smaken mognar. Efter lagringen

är ölen färdig att dricka.

På Svenska hembryggareföreningens hemsida www.shbf.se finns gott om information för den som vill veta mer om denna ädla konst.

ANNONS