Som gjort för ljus och värme. Inte i sin vildaste fantasi trodde väl P-A Krefors att han skulle driva kafé. Men det gör han, ett sommarfik i Kärradal norr om Varberg. Bild: Emma Gustafsson
Som gjort för ljus och värme. Inte i sin vildaste fantasi trodde väl P-A Krefors att han skulle driva kafé. Men det gör han, ett sommarfik i Kärradal norr om Varberg. Bild: Emma Gustafsson

Ta en java vid ässjan

En kväll för tre år sedan tog P-A Krefors en promenad genom Kärradal och såg att den gamla smedjan skulle hyras ut.

ANNONS
|

”Där skulle man kunna sälja antikviteter” tänkte P-A och knackade på.

När skymningen sänkte sig nästa kväll var kontraktet skrivet. P-A hyrde smedjan – och kaféet därtill.

– Jag bara hoppade på det. Det fanns liksom inget att tveka inför, säger han.

Nu är P-A inne på sin tredje sommarsäsong som kaféinnehavare, en titel han aldrig tidigare trott sig kunna trycka på visitkortet.

Men varför inte? Han har ju rätt många sedan förr… P-A driver en trädgårdsfirma vid sidan om. Och sysslar med kommersiella fastigheter. Och har inrett ett bed & breakfast på andra våningen av kaféet.

Där brukar bland andra artisterna, som uppträder på Fridas om somrarna, övernatta. Det är därför The Spotnicks, Helge Skoogs och Daniel Lemmas autografer pryder väggen i kaféet, vars specialitet är färskrostat och nybryggt kaffe och glass i stora lass.

ANNONS

Inne i verkstaden är mycket bevarat, bland annat den gamla smedjans ässja – eldstad.

Inredningen i övrigt är ett charmigt hopplock av gammalt och nytt, för visst blev det antikvitetsförsäljning i lokalerna också.

Dessutom säljer P-A Krefors krukor, ljus, tvålar, sylt, saft och choklader. Det senaste tillskottet i sortimentet är en trädgårdsstol, som en kompis designat. Ett antal vilstolar under körsbärsträdet antyder vad som komma skall.

P-A Krefors har med tiden tänkt utveckla sin servering till ett regelrätt trädgårds-kafé.

Vägbeskrivning: Café Smedjan ligger på Kärra Bygata mitt i Kärradal, mittemot den numera nerlagda affären.

Kärradal är beläget utmed den gamla kustvägen mellan Varberg och Väröbacka.

ANNONS