Migrationsverket har fattat beslut om att utvisa sammanlagt fem män med kopplingar till islamistiska miljöer i Sverige. Arkivbild.
Migrationsverket har fattat beslut om att utvisa sammanlagt fem män med kopplingar till islamistiska miljöer i Sverige. Arkivbild.

Ytterligare två förvarstagna imamer utvisas

Ytterligare två personer med koppling till islamistiska miljöer i Sverige ska utvisas, bekräftar Migrationsverket för TT. Sammantaget har nu fem män fått besked om utvisning.

ANNONS
|

Under våren har Migrationsverket frihetsberövat sammanlagt sex män som enligt uppgifter i flera medier har kopplingar till islamistiska miljöer i Sverige. Tre av dem har tidigare fått besked om att de ska utvisas och nu har Migrationsverket beslutat att utvisa ytterligare två.

Bland männen finns Gävleimamen Abu Raad och hans vuxne son.

Tongivande roll

Utvisningsbesluten är fattade på begäran av Säkerhetspolisen enligt Lagen om särskild utlänningskontroll (LSU). I väntan på beslut om utvisning kan Migrationsverket hålla en person i förvar.

- De här åtgärderna riktar sig mot individer som har en tongivande roll i extremistmiljöerna. Det ska ses som en av de strategiska och långsiktiga åtgärder vi vidtar, har Fredrik Hallström, biträdande enhetschef för kontraterrorism på Säpo, tidigare sagt till TT.

ANNONS

Säpo uppgav tidigare i veckan i ett pressmeddelande att flera åtgärder har vidtagits för att stoppa tillväxten i vad man kallar radikaliserade miljöer, utöver att begära utvisningar.

- Det är väldigt svårt att svara på vilken effekt som uppstår, men för oss är det väldigt viktigt att tydliggöra att man inte kan bedriva den här sortens verksamhet som innebär ett ökat hot mot Sverige. Vi måste vidta de åtgärder vi kan och detta är ett verktyg av många, sade Fredrik Hallström, biträdande chef på Säkerhetspolisens enhet för kontraterrorism, i en intervju med TT tidigare i veckan.

TT

ANNONS