Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Anders Ygeman (S) pikade USA:s president Donald Trump på twitter efter Tre kronors storvinst över USA i hockey-VM. Arkivbild.

Ygeman pikade Trump efter hockeymatch

Tre kronor krossade USA i semifinalen i hockey-VM på lördagen. Då passade Anders Ygeman (S) på att pika motståndarnas president Donald Trump i en tweet.

"Sverige, vem hade kunnat tro det här. Sverige! Sorgligt Donald Trump, riktigt sorgligt. Inte ens ett mål", skriver Anders Ygeman, gruppledare för Socialdemokraterna, på Twitter, efter att Sverige vann semifinalen mot USA med 6–0 i hockey-VM i Köpenhamn.

Han gladdes åt Sveriges framgångar, som han säger överträffade de flesta av våra förväntningar.

- Sedan var det en blinkning så klart åt Trump som har visat intresse åt händelser i Sverige förut, säger Anders Ygeman.

"Något hände i Sverige i går"

Han syftar på den amerikanske presidentens uttalande i fjol, där han nämnde att “något hade hänt i Sverige i går kväll”, men där ingen i Sverige kunde förstå vad som menades:

“Titta vad som hände i går kväll i Sverige. Sverige? Vem hade kunnat tro det? De tog in en massa människor, och fick fler problem än de trodde var möjligt.”

- Den stora skillnaden är att det här hände på riktigt. Det är kul att få visa upp Sverige från en positiv sida, säger Anders Ygeman.

Men Twitteranvändarnas reaktioner lät inte vänta på sig. Flera hundra har gillat Ygemans tweet, men han har också fått kritik. Vissa ser det som ett hån mot USA:s hockeylag, andra tycker att det är rent pinsamt från en man i hans position.

Blanda politik och humor

Men Ygeman slår ifrån sig kritiken och säger att man måste kunna blanda sport, politik och humor, att livet blir mycket tristare annars.

- Jag tycker inte jag hånar förlorarna, däremot driver jag lite med Donald Trumps tidigare uttalande, säger han och tillägger att han har den största respekten för det amerikanska hockeylaget.

TT: Har du fått svar från Trump?

- Nej, och det tror jag inte att jag kommer att få heller. Jag tror att han har andra saker att göra. Om han läser den här tweeten så kan han nog skratta åt det.