Angela Gui, aktivist och historiker, och dotter till den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai. Arkivbild.
Angela Gui, aktivist och historiker, och dotter till den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai. Arkivbild.

Wallström om Gui: Väldigt allvarlig situation

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger att situationen med den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai, som nyligen återigen frihetsberövades i Kina, är väldigt allvarlig. Dottern Angela Gui säger till kinesiska South China Morning Post (SCMP) att hon tror att Gui torterats.

ANNONS
|

Enligt Angela Gui är specialistläkare i Sverige beredda på att ge Gui Minhai vård om han återvänder till Stockholm, vilket han enligt henne också vill.

Den 20 januari förde civilklädda poliser bort Gui Minhai, då han i sällskap av två svenska diplomater satt på ett tåg på väg för att besöka läkare på svenska ambassaden sedan han uppvisat symptom för ALS, enligt dottern.

En källa till SCMP uppger att Gui Minhai ska ha skrivit på ett avtal där han gått med på att stanna i staden Ningbo efter att han släpptes ur sin fångenskap i oktober. Enligt källan är anledningen till att han greps igen att han lämnade staden.

ANNONS

Musklerna förtvinar

Angela Gui säger att hon pratat regelbundet med sin pappa sedan han släpptes i oktober. Han hade enligt henne tappat vikt och en tand, men att han inte ville berätta så mycket om sin fångenskap eftersom han var övervakad.

- Men jag fick intrycket att han måste ha torterats, säger hon till SCMP.

Hon säger att Gui Minhai förlorat kontrollen över fingrarna på vänster hand, och att musklerna börjat förtvina. Han har också ibland svårt att hålla balansen när han går, enligt henne.

"Väldigt allvarlig situation"

Sverige uppmanar Kina att frige Gui Minhai.

- Det är en väldigt allvarlig situation och vi arbetar aktivt just nu med fallet på UD. Våra krav kvarstår att han ska släppas fri och att han ska få träffa vår konsulära personal och även få läkarhjälp, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till TT, och fortsätter:

ANNONS

- Det är allt jag tänker säga just nu, att det är en väldigt allvarlig situation och att vi arbetar med frågan både här och på andra ställen.

TT

Fakta: Gui Minhai

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut känsliga böcker med frätande satir om det kinesiska ledarskiktet fram till dess att fem medarbetare försvann i slutet av 2015.

Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand. Sedan dess har han varit frihetsberövad.

I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en "bekännelsevideo" med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka. I och med detta medgav kinesiska myndigheter också att Gui Minhai frihetsberövats.

Varken dottern Angela Gui eller någon i hans närhet hade innan det så kallade erkännandet hört talas om att Gui Minhai skulle ha varit inblandad i någon trafikolycka.

Den 20 januari färdades Gui Minhai på tåg i sällskap av två svenska diplomater för att besöka läkare på svenska ambassaden sedan han uppvisat symptom för ALS. Under ett stopp klev tio civilklädda poliser ombord och förde bort honom, enligt dottern.

ANNONS