Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utrikesminister Margot Wallström tillsammans med FN-ambassadören Nikki Haley under ett möte i New York på måndagen.

Wallström mötte Haley i New York

Utrikesminister Margot Wallström (S) anser att FN-ambassadören Nikki Haley är en viktig företrädare för USA. Och vill ha en fortsatt god kontakt med henne framöver.

- Haley är en stark och konstruktiv röst i USA och hon känner väldigt starkt för det hon gör. Det var roligt att träffa henne, säger Wallström till TT efter måndagens möte.

De båda diskuterade bland annat läget i Afghanistan och Sydsudan och flera andra frågor som är aktuella på säkerhetsrådets dagordning.

Men samtalet handlade främst om barn i väpnad konflikt, en fråga där båda länderna är engagerade och ett ämne som ska debatteras i FN:s säkerhetsråd på tisdagen.

En fråga där Wallström kände att hon och Haley kunde enas.

- Vi var överens om vi skulle hitta ett sätt att samarbeta i frågan om barn i väpnade konflikter. Det här var något jag upplevde att hon kände väldigt starkt för, säger Wallström.

Haley tillträdde posten som ny FN-ambassadör för USA i januari och senaste tiden har det spekulerats i amerikanska medier om att hon siktar på utrikesministerposten – eller kanske längre än så.

Wallström anser att Haley är en viktig företrädare för USA och vill gärna ha en god kontakt med henne framöver.

- Det här var ett bra möte på det sättet att vi kunde lära känna varandra lite och prata om vad som är närmast hennes hjärta och också lite om vad våra prioriteringar är. Utan att gå in i detalj.

Mötet skedde på amerikanska FN-representationen i New York.

Efteråt skulle Wallström träffa FN:s generalsekreterare António Guterres och även det samtalet väntas fokusera på barn i väpnad konflikt.