Soldater i tyska armén och Waffen-SS, där svenskar deltog, svor Adolf Hitler trohet intill döden. Arkivbild.
Soldater i tyska armén och Waffen-SS, där svenskar deltog, svor Adolf Hitler trohet intill döden. Arkivbild.

Waffen-SS-medlemmar får krigspension i Sverige

Femton personer i Sverige får krigspension från Tyskland - och två av dem har tidigare varit med i Waffen-SS, skriver Dagens Nyheter.

ANNONS
|

Under andra världskriget var Waffen-SS en del av organisationen SS och bestod av elitsoldater som stred tillsammans med den vanliga armén, vaktade koncentrationsläger och bekämpade motståndsgrupper i tyskockuperade områden. Från 1940 antogs frivilliga från hela Europa och från 1943 överfördes också värnpliktiga tyska soldater till förbandet.

Vilken roll de två tidigare Waffen-SS-medlemmar haft är inte känt. Enligt tyska myndigheter finns inget som tyder på att de två tidligare medlemmarna i Sverige har anslutit sig frivilligt till förbandet.

Omkring 200 svenskar anslöt sig till Tysklands krigsmakt under andra världskriget och utlovades därmed livslånga pensioner. Krigspensionerna betalas ut till före detta soldater som skadats under kriget och i vissa fall deras efterlevande. Även civila som skadats kan få ersättning.

ANNONS

De femton personer i Sverige som får tyska krigspensioner är alla i åldrarna 82–101 och får mellan 1500 kronor och 10000 kronor i månaden. Tre av dem är änkor till män som avlidit.

TT

ANNONS