Trots arbetstid kommer närmare var tredje svensk att försöka se om Ola Toivonen gör mål mot Sydkorea. Arkivbild.
Trots arbetstid kommer närmare var tredje svensk att försöka se om Ola Toivonen gör mål mot Sydkorea. Arkivbild.

VM under arbetstid – så gör vi

Måndag klockan 14. Vanligtvis en normal arbetsdag – men inte i VM-tider. Många planerar nämligen att "tjuvkika" på Sveriges debut, trots att det bryter mot anställningsavtalen.

ANNONS
|

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att följa den första Sverigematchen mot Sydkorea i dag, trots att den infaller under arbetstid. Det visar en Sifo-undersökning som spelföretaget Betsson låtit genomföra.

- Det är ju så när det är stora idrottshändelser i Sverige, vi är många som kommer att se matchen, säger idrottssociologen Anders Östnäs.

Men att se på VM under arbetstid är faktiskt ingen rättighet, trots att man kanske skulle önska det.

ANNONS

- Under arbetstid ska man utföra sina arbetsuppgifter, annars är det ett brott mot anställningsavtalet. Att titta på fotboll får man göra på sin lediga tid, säger Niklas Beckman, arbetsrättsjurist på Svenskt Näringsliv.

Smygtitta på jobbet

Men även om tittandet kan bryta mot avtalet, planerar alltså ungefär var tredje svensk att försöka smita undan eller ta ledigt under matchen.

7 procent säger att de ska smygtitta på matchen under arbetstid, 5 procent ska försöka se den tillsammans med kollegor, 8 procent uppger att de ska "jobba och ha radion på samtidigt".

10 procent har tagit det säkra före det osäkra – och tagit helt ledigt. Några få (1 procent av männen) kommer att sjukanmäla sig.

Men för dem som fortfarande inte har löst problematiken, kommer här några tips:

- Först och främst ska man komma ihåg att matchen börjar klockan 14, det är en bit in på eftermiddagen. Det betyder att man kan jobba in lunchen, säger Anders Östnäs.

ANNONS

- Sedan kanske man har flexibla arbetstider eller kan jobba hemifrån, sådant kan man ju göra nuförtiden.

"Oroa er inte"

Han säger att det var annat förr, när hela Sverige stannade för att till exempel se Ingemar Stenmark på tv.

- Jag tänker tillbaka på Stenmarks-tiden på 70- talet. Då hade vi inte flexibla arbetstider på samma sätt, utan då stannade hela samhället upp ett tag: Riksdagsarbetet tog en paus, arbetsgivarna tittade tillsammans med de som jobbade och så vidare.

- Så det här med att inte kunna se matchen, det behöver man inte oroa sig för. Jag tror inte att det kommer att bli några problem alls, säger Anders Östnäs.

ANNONS

Sverige spelar mot Sydkorea den 18 juni klockan 14. Den 23 juni klockan 20 möter Sverige Tyskland och 27 juni klockan 16 möter Sverige Mexiko.

TT

Fakta: Undersökningen

Undersökningen visar också att var fjärde svensk kommer försöka se VMs samtliga matcher, vilket motsvarar närmare 100 timmar fotbollstittande.

ANNONS