Kvinnor inom Svenska kyrkan har gått ut i ett metoo-upprop under namnet #vardeljus. Arkivbild.
Kvinnor inom Svenska kyrkan har gått ut i ett metoo-upprop under namnet #vardeljus. Arkivbild.

Vittnesmål från kyrkan om övergrepp

Svenska kyrkan har fått ett eget metoo-upprop. Under namnet #vardeljus delar kvinnor inom kyrkan sina berättelser om sexism och övergrepp. 1 382 personer har skrivit under uppropet.

ANNONS
|

"Vi alla ser att det är nog nu. Tystnaden behöver brytas, skammen behöver placeras där den hör hemma. Den är inte vår att bära." Så står det på uppropet #vardeljus hemsida, undertecknat av 1382 kvinnor inom Svenska kyrkan.

I vittnesmålen beskriver kvinnor hur de utsatts för övergrepp av präster och församlingsmedlemmar och hur förövarna skyddats.

"En man i den församlingen jag arbetade i begick övergrepp mot mig. Jag bad min kyrkoherde om stöd. Den manliga kyrkoherden sade: 'Nej, vi ska inte säga något utåt. Det här får du hantera själv. Tänk på församlingsbon och hans framtid'", lyder ett vittnesmål.

ANNONS

Smekningar och kyssar

En annan kvinna berättar om övergrepp som hon utsattes för av en präst som hon gick hos för själavård.

"Efter ett tag började han introducera allt märkligare metoder som gick ut på att fysisk närhet skulle skapa en trygghet hos mig. Det slutade med hans händer under min tröja. Smekningar. Försök till kyssar."

När kvinnan, som var i antagningsprocessen för att själv bli präst, pratade med en annan präst om övergreppen avrådde denne henne från att anmäla för att inte äventyra sina chanser att bli godkänd. Kvinnan lydde rådet men skriver att hon ångrat det många gånger.

"Han har gått helt fri och i värsta fall utsatt andra för samma eller liknande övergrepp", skriver kvinnan.

"Nu räcker det!"

Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén har själv undertecknat uppropet och säger till TT att det finns en stark kraft i #vardeljus.

- Det finns en helig vrede i det här som säger: Nu räcker det!

Hon säger att Svenska kyrkan de senaste 20 åren arbetat både förebyggande mot övergrepp och trakasserier och även med att ge stöd i situationer som uppkommit.

ANNONS

- Men den här rörelsen som nu drar över världen är också en anledning att återigen se över och utvärdera om något måste förändras, säger Antje Jackelén.

Ärkebiskopen tror inte att miljön i Svenska kyrkan skiljer sig så från andra sammanhang och branscher varifrån det de senaste veckorna kommit vittnesmål och övergrepp och trakasserier.

- Kyrkan är ju en miljö där människor möts både med sina styrkor och med sina svagheter. Kyrkan är inte en miljö som på det viset är annorlunda än andra miljöer. Men jag tror att det vi också kommer att höra är att kyrkan också är en miljö där människor har fått stöd och där helande har fått äga rum, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

TT

Fakta: Metoo

I början av oktober briserar skandalen kring filmproducenten Harvey Weinstein i USA och hashtaggen #metoo tar fart på Twitter. Några dygn senare pekas en rad kända män ut även här i Sverige.

Här växer metoo-kampanjen snabbt på ett sätt som få hade kunnat förutspå och kvinnor inom olika branscher har trätt fram gemensamt i stora upprop för att vittna om övergrepp och trakasserier.

Tusentals har trätt fram inom rättsväsendet, politiken, skolan och inom musik-, film-, teater- och teknikbranscherna, akademiker, journalister, författare, idrottare, socialarbetare, vårdpersonal och inom restaurangbranschen.

Den 24 november publiceras uppropet #vardeljus undertecknat av 1382 kvinnor inom Svenska kyrkan.

ANNONS