Inrikesminister Mikael Damberg (S) på besök i Linköping var skakad efter att ha sett skadorna som explosionen i förra veckan orsakade.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) på besök i Linköping var skakad efter att ha sett skadorna som explosionen i förra veckan orsakade.

Vittnen i fokus i kampen mot gängen

Det var en skakande upplevelse att se platsen i Linköping där en explosion skadade fastigheter och människor förra veckan, sade inrikesminister Mikael Damberg (S). I kampen mot de kriminella gängen ska regeringen nu utreda hur villkoren för vittnen kan förbättras.

ANNONS
|

Mikael Damberg besökte under torsdagen polisen i Linköping. Han var även på platsen där explosionen inträffade.

- Otroligt provocerande att se att man spränger en så stor sprängladdning mitt i ett bostadsområde, säger han.

Enligt Damberg är det är viktigt att fortsätta det arbete som redan påbörjats med att stärka polisen.

Utreda kronvittnen

Ministern berättade också att regeringen inom några veckor ska starta en utredning för att förbättra situationen för vittnen.

ANNONS

- Polisen säger själva att deras arbete blir så mycket lättare när det finns folk som vågar ställa upp och vittna. Vi behöver fler vittnen som träder fram och ger polisen tips, säger Mikael Damberg.

Regeringen vill utreda möjligheten att låta redan kriminella personer vittna mot sina egna organisationer och gäng i utbyte mot strafflindring, det som kallas kronvittnen. Damberg säger också att man vill se över hur stödet och skyddet för vittnen ska kunna stärkas. Det ska också utredas om straffen för dem som begår övergrepp i rättssak, mened eller skyddande av brottsling ska skärpas.

- Man ska känna sig trygg när man vittnar, säger Damberg.

"I snigelfart"

Förslaget om kronvittnen har debatterats tidigare. Och regeringen har redan, i regeringsförklaringen i januari, meddelat att det ska utredas.

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, säger att det är bra att frågan nu äntligen utreds.

ANNONS

- Men vi väntar på väldigt mycket annat. Regeringen rör sig fortfarande i snigelfart, säger han.

Forsell pekar bland annat på att regeringen fått i uppdrag av riksdagen att utreda anonyma vittnen.

- Det finns ju inte med i det som regeringen som presenterar i dag.

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen är inte imponerad av Mikael Dambergs besked.

"Regeringen presenterar inget nytt, kronvittnen lovade socialdemokraterna redan 2013, det är ännu inte infört. Straffskärpningar är alltid för klena och utbildningsplatser på Polishögskolan står tomma. Kriminalpolitik är inte och kommer aldrig att bli en socialdemokratisk paradgren", säger han i ett skriftligt uttalande.

TT

Fakta: Kronvittne

Ett kronvittne är en person som gjort sig skyldig till brott och som vittnar mot sina medbrottslingar mot löfte att få ett lindrigare, eller befrias helt från straff.

Det här systemet används bland annat i USA och i Storbritannien.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS