God handhygien är bästa skyddet mot vinterkräksjuka. Arkivbild.
God handhygien är bästa skyddet mot vinterkräksjuka. Arkivbild.

Vinterkräksjukan är här

Nu är det dags att tvätta händerna extra noga. Årets säsong av vinterkräksjuka är här.

ANNONS
|

Antalet sökningar på vinterkräksjukan på 1177 Vårdguiden har skjutit i höjden, vilket tyder på att årets säsong av viruset är här.

- Vi har satt ett tröskelvärde och förra veckan var det så pass många som sökte på ordet att vi nu kan anta att säsongen är i gång, säger Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Utöver sökningarna på 1177 tittar man på frivilligrapportering från landets mikrobiologiska laboratorier.

ANNONS

- Där ser vi också att det här ökar och följer samma mönster som sökningarna, säger Elsie Ydring.

"Toppen av ett isberg"

De närmaste veckorna kan man därför förvänta sig en ökning av antalet smittade, både ute i samhället och i vården. Däremot kan man inte se exakt hur många som drabbas av vinterkräksjuka eftersom sjukdomen inte är anmälningspliktig, säger Elsie Ydring.

- De flesta går inte till läkaren, utan stannar hemma tills man blir frisk. Det vi ser är toppen av ett isberg, säger hon.

När du väl har smittats kommer symptomen ofta snabbt: Illamående, diarréer, kräkningar och feber är några av symptomen som drabbar den sjuke.

Räcker inte med vanlig handsprit

Det bästa skyddet är god handhygien, men det hjälper inte att använda vanlig handsprit.

- Vi vet att de flesta typer av handsprit inte är tillräckligt effektiva, säger Elsie Ydring och fortsätter:

ANNONS

- Det vi rekommenderar är handtvätt med tvål och vatten så att man får bort viruset. Handsprit kan man använda som komplement, säger hon.

Säsongen för vinterkräksjuka brukar sträcka sig mellan november och april och nå sin toppnotering i februari. När säsongen nu är igång kommer Folkhälsomyndigheten att avlägga rapporter veckovis om virusets spridning i samhället.

TT

Fakta: Vinterkräksjukan

Vinterkräksjukan orsakas av det mycket smittsamma caliciviruset. Inkubationstiden är 12–48 timmar och symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Men man kan också vara smittad och bära viruset vidare utan att uppvisa symptom.

Viruset sprids på olika sätt: Via direkt eller indirekt kontakt med smittade personer, via livsmedel som hanterats av smittad person, via råa skaldjur eller grönsaker som förorenats med avloppsvatten. Caliciviruset förstörs vid temperaturer över 70 grader, men inte vid frysning.

Vissa personer får inte vinterkräksjukan även om de utsätts för viruset, på grund av en gen som skyddar mot den vanligaste typen av caliciviruset. Däremot har man inte ett absolut skydd och kan bli sjuk av andra, mindre vanliga typer av viruset.

Källa: 1177 Vårdguiden och Folkhälsomyndigheten

ANNONS