Kråkbären har blivit vanligare över hela Arktis.
Kråkbären har blivit vanligare över hela Arktis.

Vintergröna växter expanderar i Arktis

Vintergröna marklevande växter, som kråkbär och lingon, har ökat dramatiskt på många håll i Arktis de senaste åren, enligt svenska forskare. Det kan vara bra för klimatet eftersom de vintergröna risen lagrar stora mängder kol i marken.

ANNONS
|

Forskarna, som är verksamma vid Göteborgs universitet, redovisar sina rön i Journal of Ecology.

Det är välkänt att en förbuskning ägt rum i de arktiska regionerna. Lövfällande buskar som dvärgbjörk, vide och al har ökat i omfattning i såväl Nordamerika som Eurasien.

Men samtidigt har även marklevande, ständigt gröna växter, expanderat. De svenska forskarna påpekar att fenomenet har observerats i flera sentida studier. I vissa områden har det gröna riset fördubblat sin utbredning.

Intressant nog kan detta vara ett plus för klimatet. De vintergröna växterna lagrar betydligt mer kol än de lövfällande buskarna.

ANNONS

I skogsmarker har man observerat att i områden med en dominans av det vintergröna riset är kolinlagringen i marken större och även utflödet av koldioxid mindre.

Forskningsresultat från de svenska fjällen antyder att så är fallet även i tundramiljöer. Forskarna vill nu testa detta på fler platser i Arktis.

TT

Fakta: Gröna växter

Växter kan indelas i tre grupper beroende på bladens livslängd.

Den ena är de lövfällande eller sommargröna växterna som har blad endast under sommarhalvåret. Hit hör de flesta lövträden i de tempererade och arktiska regionerna på jorden.

Den andra gruppen är de ständigt gröna växterna. De har blad året om. Hit hör de flesta barrträd samt många växter i tropikerna.

Den tredje gruppen är de vintergröna växterna. Hit hör växter som behåller sina löv under större delen av vintern, men tappar dem i början av våren för att ge plats för nya löv.

Källa: Helsingfors universitet

ANNONS