Vilsna tjänstemän vill ha mer vägledning

Många tjänstemän vill byta jobb, men känner sig vilsna och efterlyser bättre yrkes- och studievägledning, enligt en undersökning. Högskolorna borde ta en mer aktiv roll, anser TCO.

ANNONS
|

Att byta jobb, eller ens komma på vad man skulle vilja göra istället för det jobb man har, är inte så lätt, anser många tjänstemän. Var fjärde person som deltagit i en TCO-undersökning svarade att de är i behov av yrkes- eller studievägledning.

Enligt TCO är Finland och Danmark bättre än Sverige på att arbeta med de här frågorna.

Högskolan är det ställe dit flest tjänstemän skulle vända sig för att söka vägledning, visar svaren. Och här finns potential för förbättringar, anser TCO.

- Det finns gott om vägledning inom högskolan och vi tror att man skulle kunna jobba mer med att synliggöra det, säger Jacob Inganäs, utredare vid den fackliga samarbetsorganisationen.

ANNONS

- Det här hänger samman med att högskolan behöver anpassa sitt utbildningsutbud, så att det finns flexibla studieformer och kurser som yrkesverksamma lätt kan få tillgång till, fortsätter han.

Om Sverige lyckas bättre än i dag med yrkes- och studievägledning till yrkesverksamma kan det enligt TCO förbättra funktionssättet på arbetsmarknaden och gynna rörligheten.

TT

Fakta: Så svarade tjänstemännen

25 procent av tjänstemännen är i behov av vägledning.

47 procent skulle i första hand vända sig till högskolan för att få det.

Mindre än hälften har tillgång till vägledning via sin arbetsgivare.

6500 personer tillfrågades i undersökningen, varav 43 procent svarade.

Källa: TCO

ANNONS