Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I nuläget läcker det inte längre olja från fartyget som kört på grund utanför Loftahammar. Fartygets överstyrman har anhållits misstänkt för bland annat sjöfylleri.

Ville ha bättre mobiltäckning – gick på grund

Besättningen ville ha bättre mobiltäckning och därför styrdes det stora lastfartyget närmre land, rapporterar Västerviks-Tidningen. Plötsligt gick man på grund utanför Loftahammar i Tjust skärgård norr om Västervik.

- Besättningen hävdar att det är på grund av mobiltäckningen som man har närmat sig Sveriges kust, men det får ju utredningen visa, säger Pär-Åke Eriksson, stationschef på Kustbevakningen i Västervik, till TT.

Överstestyrman har anhållits, misstänkt för grovt sjöfylleri, vårdslöshet i sjötrafik och miljöbrott sedan en del olja läckt ut vid grundstötningen. Ett troligt scenario är att ingen befann sig på bryggan när fartyget gick på grund i måndags.

- Om man följt en kurs i ett antal timmar och sedan kör upp på land i 14 knop så är det rimligt att anta att ingen var där. Men det kan jag inte spekulera i, utan även det kommer utredningen visa. Det hålls förhör med överstestyrman just nu, säger Pär-Åke Eriksson.

Kustbevakningen har påbörjat besiktningen av fartyget med hjälp av undervattenskameror och dykare. Under onsdagen kommer rederiets försäkringsbolag att göra en teknisk undervattningsundersökning och två bärgningsföretag väntas komma ut till Loftahammar för att göra en bedömning av när bärgning kan bli aktuellt.

"Med hänsyn till fartygets läge, last och skador kan bärgningsarbetet komma att ta tid. Vi har bemannat upp närliggande fartyg från Kustbevakningen inför det kommande bärgningsarbetet", säger räddningsledare Roger Gebauer i ett pressmeddelande från Kustbevakningen.