Regeringens utredare vill utvidga bestämmelsen om våldtäkt mot barn. Arkivbild.
Regeringens utredare vill utvidga bestämmelsen om våldtäkt mot barn. Arkivbild. Bild: Adam Wrafter/SvD/TT

Vill straffa sexbrott mot utsatta unga hårdare

Straffet för att ha sex med utsatta unga under 18 år ska skärpas rejält, enligt regeringens utredare.
– Det kommer att ses som oerhört allvarlig brottslighet om det här förslaget går igenom, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg.

ANNONS

Utredaren Petra Lundh, som snart tillträder som ny rikspolischef, har på regeringens uppdrag utrett hur vissa brott mot kvinnor och barn kan straffas hårdare.

Hon föreslår att bestämmelsen om våldtäkt mot barn ska utvidgas. I dag gäller den i huvudsak för barn under 15 år, men utredaren anser att den även ska avse fall där någon utnyttjar att en ung person mellan 15 och 17 år, på grund av till exempel psykisk ohälsa, funktionsnedsättning eller missbruk, inte kan värna sin sexuella integritet.

"Rejäl skärpning"

I dag är många av dessa fall helt straffria, enligt jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).

– Så det är en rejäl skärpning som utredningen föreslår. Om det blir så att det här bedöms som våldtäkt mot barn kommer vi få långa fängelsestraff för den typen av brott.

ANNONS

Petra Lundh föreslår även att brott som motiveras av hat mot kön ska leda till hårdare straff.

I dag kan straffet för olika brott skärpas om det har ett hatmotiv som exempelvis hat mot en ras, hudfärg eller sexuell läggning. Kön föreslås läggas till den listan. Syftet är bland annat att fånga upp den särskilda form av kvinnohat som utövas av så kallade incels, enligt Brandberg.

Vill bredda perspektivet

Lagändringarna föreslås börja gälla den 1 juli 2025, och förslagen välkomnas av justitieminister Gunnar Strömmer (M).

– I en tid när vi ägnar väldigt mycket kraft åt att bekämpa den grova organiserade brottsligheten, måste vi också ha tillräcklig bredd i perspektivet för att också omfatta annan allvarlig brottslighet. Det gäller inte minst sexualbrott och våldsbrott mot kvinnor och barn.

Just den frågan lyftes även i fredags i samband med att den nya rikspolischefen presenterades. Även hon påpekade att polisen måste kunna göra både och.

Förslagen ska nu ut på remiss. Först efter det ska regeringen återkomma med vad som ska bli ny lagstiftning.

ANNONS