Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vikingasvärdet är det andra i sitt slag som hittats i Anatolien.

Vikingasvärd hittat i antik stad i Turkiet

Ett vikingasvärd har hittats i den antika staden Patara i sydvästra Turkiet. Svärdet, som dateras till 800–900-talet, tros ha tillhört en viking som tjänstgjorde som legosoldat i den bysantiska armén.

Svärdet hittades under utgrävningar i Patara, en gång huvudstad i det antika lykiska riket, skriver den turkiska tidningen Daily Sahab. Enligt professor Feyzullah Sahin på Akdeniz-universitetet rör det sig definitivt om ett vikingasvärd.

Svärdet är i sitt nuvarande skick 43,2 centimeter långt, och bär typiska kännetecken för vikingasvärd som kategoriserats av den norske arkeologen Jan Petersen i början av 1900-talet.

Fram till fyndet i Patara har endast ett annat svärd av liknande slag hittats som tyder på vikingars närvaro i Anatolien, enligt professor Feyzullah Sahin.

Fedir Androshchuk vid Uppsala universitet, som är expert på vikingatiden, betecknar fyndet som intressant.

- Skriftliga källor säger att nordborna fanns där, men det saknas materiella belägg för vikingarnas närvaro i Turkiet, säger han till TT.

Han eftersöker dock mer information om när fyndet gjorts, och i vilket sammanhang.

Vikingar värvades från tidigt 900-tal till den bysantiska armén och tjänstgjorde under namnet väringar som livvakter åt bysantiska härskare. Patara var en av Lykiens viktigaste hamn- och handelsstäder och vikingasvärdet tros ha tillhört en viking som deltog i sjöslag.

Utgrävningarna i Pataraområdet har pågått under 30 år.