Veterinärkostnader har kraftigt ökat på två år för lättare diagnoser som exempelvis klobrott, klåda och urinvägsinfektioner, enligt en undersökning från Folksam. Arkivbild.
Veterinärkostnader har kraftigt ökat på två år för lättare diagnoser som exempelvis klobrott, klåda och urinvägsinfektioner, enligt en undersökning från Folksam. Arkivbild.

Veterinärkostnader fortsätter öka

Veterinärkostnader för smådjur har ökat kraftigt under de senaste två åren, enligt en undersökning från försäkringsbolaget Folksam. Kennelklubben råder till högre prismedvetenhet hos djurägarna, medan vårdgivare uppmanar till högre transparens i branschen.

ANNONS
|

Sedan 2015 har kostnader för lättare diagnoser som exempelvis klobrott, klåda och urinvägsinfektioner i snitt ökat med 22 procent, enligt Folksams undersökning. Det innebär att den prisökning som pågått under flera år har fortsatt. Det är en bild som även delas av Svenska kennelklubben (SKK).

- Det är allmänt känt. Vi nås av att våra medlemmar uppfattar att det är väldigt dyrt att gå och uppsöka veterinären, att kostnaderna har ökat väldigt mycket. Vi försöker på olika sätt att påverka och göra djursjukhusen medvetna om att hundägarna inte har hur mycket pengar som helst, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på SKK.

ANNONS

"Helt orimligt"

Nicolina Lindh är en av många djurägare som upplevt prisökningen. När katten Curry blev biten i svansen behövde veterinären söva ner henne, tvätta rent såret och sedan fick katten en antibiotikakur. Totalt kostade det under tusenlappen. Fem år senare råkade katten Troll ut för samma sak. Då kostade samma behandling 3000 kronor.

- Det är helt orimligt. Det blir svårare och svårare att ha ett husdjur. Det finns säkert de som skjuter på att åka till veterinären bara för det. Och då är det djuren som far illa, säger Nicolina Lindh.

Samtidigt framhåller Hans Rosenberg att på de stora djursjukhusen betalar man inte enbart för de enkla diagnoserna, utan hela den högkvalitativa vården ska bekostas. Men prisökningen gäller inte enbart de stora djursjukhusen vars priser i snitt ökat med mellan sex till tio procent. För att hålla jämna steg med de stora kedjorna har de mindre klinikerna kraftigt höjt sina priser under samma period – 66 procent på två år.

Tillbakavisar bilden

Johan Wiklund, vd för en av de största veterinärkedjorna Evidensia, skriver i ett mejl till TT att han inte känner igen sig i Folksams beskrivning.

ANNONS

"Snittdebiteringen per kund har inte skenat på det här sättet hos oss om man tittar på likartade besök. Dessutom går det inte att jämföra 'enkla' diagnoser som klokapselbrott, klåda och urinvägsinfektion. Dessa kan innefatta en rad olika typer av åtgärder. Det blir alltså att jämföra äpplen och päron, även över tid."

Samtidigt anser Johan Wiklund att branschen kan bli tydligare i hur prismodellen ser ut, vad som kostar i vården och vilka olika behandlingsmetoder som finns.

Ingen överraskning

Inte heller Maria Karlsson, veterinär med ansvar för Distriktsveterinärernas smådjursverksamhet, känner igen sig i bilden av den höga procentuella ökningen, utan beskriver det som en normal prisjustering.

- Det är nog så att besöken innehåller fler undersökningar och insatser än tidigare. Det är kanske vanligare i dag att man tar ett blodprov eller ett urinprov, vilket naturligtvis leder till fler kostnader. Men jag vill ändå hävda att veterinären gör det av omsorg för djuren, säger hon

Eftersom alla insatser som görs ska bekostas kommer det inte att ske någon prisminskning, tror Maria Karlsson. Däremot är det viktigt att frågan blir belyst och vad eventuella konsekvenser kan bli om prisökningen fortsätter.

ANNONS

Svårt att jämföra

Hans Rosenberg uppmanar därför djurägare att bli mer prismedvetna och att jämföra priser mellan olika aktörer.

Men inte heller det är lätt alla gånger. Även det fick Nicolina Lindh erfara när katten Troll skulle få sin årliga vaccination. På en klinik i Stockholm kostade det 300 kronor, på en annan klinik kostade vaccinering med samma preparat hundra kronor mer.

- Jag tänkte att det inte kan vara så stor skillnad i pris. Men ingenstans finns det prislistor där man kan jämföra, inte på hemsidan, inte vid kassan. Det är först när man betalt som man får reda på priset, säger Nicolina Lindh.

TT

Fakta: Prisökningen

Veterinärvårdspriserna har i snitt stigit med 22 procent mellan februari 2015 till september 2017.

De stora veterinärkedjornas AniCuras och Evidensias priser för enkla diagnoser har under den perioden stigit med 9, respektive 10 procent.

Under samma period har de mindre aktörernas priser för samma diagnoser stigit med 66 procent.

Samtidigt finns det fortsatt stora prisvariationer. Behandling för klåda är i snitt 900 kronor dyrare hos de stora veterinärkedjorna än hos de mindre aktörerna. Urinvägsbehandlingar är 500 kronor dyrare.

Folksams prisjämförelse bygger på statistik från försäkringsbolagets utdelningar.

Källa: Folksams undersökning

ANNONS