Den venezuelanska nationalförsamlingens ordförande, oppositionsledaren Juan Guaidó.
Den venezuelanska nationalförsamlingens ordförande, oppositionsledaren Juan Guaidó.

Venezuelasamtal på hög nivå i Sverige

Hemliga internationella samtal om krisen i Venezuela har förts i Stockholm de senaste dygnen.

ANNONS
|

Länder "från olika håll i världen" med inflytande på parterna, det vill säga oppositionen – som leds av nationalförsamlingens ordförande Juan Guaidó – och Nicolás Maduros regim, har varit i Sverige de senaste dygnen.

Utrikesminister Margot Wallström stod värd för mötet och hon twittrar att det genomförts i anda av "vårt åtagande att verka för en fredlig och demokratisk lösning på Venezuelakrisen".

Inte implodera?

- Trots olika utgångspunkter blev det en god diskussion om den humanitära krisen, som ju är akut, och om att det är bråttom att hitta en lösning så att landet inte imploderar, berättar källan.

ANNONS

- Hur man kan inspirera båda sidor att vidta förtroendeskapande åtgärder diskuterades, liksom hur en framtid kan se ut. Nu behövs ekonomisk och social utveckling och stabilitet för det venezuelanska folket som är de som lider mest.

Sedan tidigare är det välkänt att USA och en rad länder i Latinamerika står bakom Guaidó medan bland andra Ryssland stödjer Maduros styre. Tidigare i våras skickade Moskva militära rådgivare till Caracas.

Källan säger att det finns en viss risk för att USA:s respektive Rysslands intressen i landet kan utvecklas till en situation där stormakterna ingriper via ombud, men att oron för detta minskat efter Sverigesamtalen.

Stöd för Norgeprocess

Exakt vilka länder som deltog i Sverigediskussionerna är dock inte offentligt. Men Enrique Iglesias, tidigare utrikesminister i Uruguay och den som i våras utsågs till sändebud för EU:s särskilda kontaktgrupp för Venezuela, flög till Stockholm.

- Mötet kom till inom ramarna för det svenska medlemskapet i kontaktgruppen, som leds av (EU:s utrikeschef) Federica Mogherini. Som neutral partner har Sverige försökt få de som har inflytande på båda sidor att stödja den förhandlingsprocess som Norge leder, berättar källan.

ANNONS

Under maj fördes medlarsamtal i Norge, men de avslutades utan att en överenskommelse nåtts. Efter det manade Juan Guaidó till fortsatta protester på Venezuelas gator.

Nyval rätt väg

Det var den 10 januari i år som Guaidó utropade sig till president i Venezuela, med hänvisning till att fjolårets presidentval av Maduro var illegitimt. Han har erkänts som interimspresident av ett 50-tal länder, däribland USA.

Men den allt mer auktoritäre Maduro har behållit sitt grepp om makten och inte minst landets militär. Guaidós försök att få in mat och mediciner till den nödlidande befolkningen har stoppats av militär och polis. Och oppositionsledaren försök att den 30 april störta Maduro med hjälp av avhoppade soldater misslyckades.

Flera internationella bedömare anser att ett nyval är rätt och enda väg för Venezuela att ta sig ur krisen. Frågan är om Maduro kan förmås gå med på det?

- Det är inte acceptabelt för Latinamerika att Venezuela faller samman. Vi måste hjälpas åt så att det inte sker, säger källan.

TT

Bakgrund: Läget i Venezuela

Landets alltmer auktoritäre socialistledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez i samband med att denne avled 2013.

I valet 2015 förlorade Maduros socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen. Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet som hölls i maj förra året. Men valtagandet var lågt, eftersom stora delar av oppositionen bojkottade det, och valet har dömts ut av delar av omvärlden som orättvist. Både USA och EU har infört sanktioner mot Venezuela med anledning av den politiska krisen.

Juan Guaidó tillhör oppositionspartiet Voluntad Popular, som leds av Leopoldo López. Då López länge satt fängslad har Guaidó tagit över rollen som den mest synlige oppositionsledaren. Detta skedde i samband med att han i december 2018 valdes till nationalförsamlingens ordförande.

Den 23 januari 2019 svor Juan Guaidó in sig själv som övergångspresident i Venezuela. Han stödde sig på en tolkning av artikel 233 i konstitutionen. Den slår fast att makten tillfälligt förs över till nationalförsamlingens ledare om en nyvald president exempelvis dör eller överger sin position. Oppositionen hävdar att ett sådant maktvakuum råder eftersom man betraktar Maduros nuvarande mandat är illegitimt.

Venezuela sitter på jordens största oljereserver. 2014 kollapsade oljepriset, vilket innebar en katastrof för landet vars exportintäkter till 96 procent kom från oljan. Venezuela lider nu av hyperinflation och är svårt sargat ekonomiskt. Det råder brist på mat och mediciner och befolkningen har det mycket vårt.

Källa: Landguiden/UI med flera

ANNONS