Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) i Vellinge säger att länsstyrelsens beslut kommer att överklagas. Arkivbild.

Vellinge överklagar upphävt tiggeriförbud

Länsstyrelsen upphävde deras beslut om att förbjuda tiggeri, men nu väljer Vellinge kommun att överklaga.

- Jag ser det som ett svepskäl för att undvika att ta tag i sakfrågan, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M).

I september röstades Vellingemoderaternas förslag om att förbjuda tiggeri i kommunen igenom, men beslutet överklagades och kort därefter upphävde länsstyrelsen förbudet.

Beslutet motiverades med att förbudet inte var förenligt med ordningslagen. Enligt länsöverdirektör Ola Melin har kommuner bara rätt att införa lokala ordningsföreskrifter om de verkligen behövs.

- Man har inte kunnat visa att passivt insamlande av pengar har stört den allmänna ordningen. I de handlingar vi fått in redovisas enstaka klagomål mot själva tiggeriet, men det är inte bevisat att det skulle vara en ordningsstörning, sa länsöverdirektör Ola Melin till TT tidigare.

Därmed återstår möjligheten att överklaga till förvaltningsrätten.

- Jag tycker inte att man har hanterat ärendet så som man brukar göra med lokala ordningsföreskrifter. De säger att kommunen inte kunnat bevisa att tiggeri stör ordningen, men vi har andra punkter såsom alkoholförbud, eller förbud mot fyrverkerier på vissa platser. där vi aldrig behövt bekräfta med särskilt underlag, säger Carina Wutzler (M).

Kommunen har nu drygt en vecka på sig att lämna in överklagan till förvaltningsrätten.