Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Räddningstjänsten i Gävleborgs län jobbar för fullt med att förebygga översvämningar till följd av den snö som smälte i helgen. Arkivbild.

Vattenflöden i fokus för räddningstjänsten

Höga vattenflöden riskerar fortfarande att skapa översvämningar på sina håll. I Gävleborgs län jobbar räddningstjänsten för fullt med att säkra utsatta områden runt två åar vars vattennivåer höjdes under helgen.

- Det dyker upp nya ställen som är i behov av åtgärder hela tiden, så vi är fortfarande mitt i det, säger Niklas Hammarlund, insatsledare vid räddningstjänsten i Gästrikland.

Han är med och leder arbetet för att säkra Gavleån, som har sitt utflöde i Gävle.

- Det har ökat under natten, så det ser ut som att vattenflödena kommer att fortsätta höjas.

Norralaån, med utlopp i Söderhamn, är ett annat vattendrag som fick ökade vattennivåer till följd av den gångna helgens temperaturer. Även där jobbar räddningstjänsten för fullt med att säkra de platser längs med ån som riskerar att drabbas av översvämningar.

- Det är klart att det handlar om mycket vatten och vissa har fått sina källare vattenfyllda. Men vi upplever att vi har läget under kontroll i nuläget, säger Johan Andersson vid räddningstjänsten i Söderhamn.

Om vädret skulle bli varmare kan nivåerna komma att höjas ytterligare. Därför hoppas Johan Andersson att det dröjer innan värmen kommer tillbaka.

- Förhoppningsvis har en del vatten hunnit rinna undan innan det händer igen, säger han.