Gråsparven kan bli hemlös om gamla hus renoveras eller ersätts med nya som saknar lämpliga skrymslen för fågelbon. Arkivbild
Gråsparven kan bli hemlös om gamla hus renoveras eller ersätts med nya som saknar lämpliga skrymslen för fågelbon. Arkivbild Bild: Hasse Holmberg/TT

Varsam renovering kan gynna gråsparven

Energisparande renoveringar och moderna hus missgynnar gråsparvar och andra fåglar i vår närhet. Fågelvänlig arkitektur är viktig för den biologiska mångfalden, enligt en studie vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

ANNONS

Många fågelarter som lever nära människor minskar. Till exempel har gråsparven minskat med 70 procent i Europa sedan 1980. Andra exempel är ladusvala, hussvala och sädesärla.

SLU har i samarbete med forskare i Polen visat att fåglarna missgynnas när äldre hus renoveras, till exempel för att bli mer energisnåla. När huset får nytt tak eller isoleringen förbättras försvinner hålrum och skrevor där fåglar bygger bo.

Tidigare studier i Polen har visat att antalet fåglar i byar minskar när äldre hus rivs och ersätts med moderna.

"En utmaning inför framtiden är att hitta lösningar som är både energieffektiva och bra för biologisk mångfald", säger forskaren Zuzanna Rosin vid SLU i ett pressmeddelande.

ANNONS

Hon tipsar om fågelvänlig arkitektur, som att sätta upp holkar eller att se till att nya och renoverade hus får potentiella boplatser. Att bevara utvändiga tvärbjälkar vid renovering kan till exempel skapa lämpliga boplatser.

Studien har publicerat i tidskriften Journal of Applied Ecology.

ANNONS