"Temperaturen kan skifta en hel del bara mellan två dagar", säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog vid SMHI, om det aprilväder som väntas i maj. Arkivbild.
"Temperaturen kan skifta en hel del bara mellan två dagar", säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog vid SMHI, om det aprilväder som väntas i maj. Arkivbild.

Värmen försvinner – nu väntar regn och rusk

Våren har gjort entré med besked och rent meteorologiskt har även sommaren infunnit sig i delar av landet. Men värmeälskare har ett bakslag att vänta – valborgsveckan väntas bjuda på så väl regn som kalla vindar. Och i Norrland kan det komma snö.

ANNONS
|

Vänta med att städa undan alla varma jackor. Efter soliga dagar med omkring tjugo grader på många håll i Götaland och Svealand ser nästa helgs medeltemperatur ut att landa på omkring tio grader.

April har varit en varm och torr månad på de flesta håll i landet – maj ser i stället ut att bjuda på mer typiskt aprilväder. Men innan årets femte månad gör entré ska ett regnområde dra in över delar av landet med start natten mot tisdag, alltså valborgsmässoafton. Det väntas breda ut sig över södra Norrland under natten för att sedan röra sig söderut.

ANNONS

- Natten mot tisdag och även under tisdagsdygnet kommer det att beröra stora delar av Svealand och Götaland och kan komma att nå Skåne under sen eftermiddag, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog vid SMHI.

Han tror att det främst handlar om regnskurar och bedömer att det kan komma upp mot tio millimeter under en sextimmarsperiod.

Samtidigt som regn- eller skurområdet rör sig över södra Sverige väntas snö falla över de nordliga delarna av landet.

- Först i norra Lapplandsfjällen men sedan in över delar av Norrbotten också. I fjällen blir det nog främst snö men över inlandet gissar jag att det blir blötsnö eller snöblandat regn som faller under onsdagen, säger Max Lindberg Stoltz.

TT

ANNONS