Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En man åtalas efter ett stort vapenfynd utanför Jönköping förra året. Arkivbild.

Vapengömma kopplas till vänsterextremism

När polisen slog till hittades bland annat ett halvautomatiskt gevär och delar som skulle ha räckt till ytterligare fyra funktionsdugliga vapen. Nu åtalas en man som enligt åklagaren har kopplingar till den extrema vänstern.

Polisen larmades i juni förra året av två personer som upptäckt vapen och vapendelar i samband med att de gjort inbrott i en container i ett industriområde i Taberg utanför Jönköping.

Under utredningens gång greps en man i 30-årsåldern, som nu åtalas misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott. Mannen har enligt åklagaren kopplingar till vänsterextrema – så kallade autonoma – miljöer.

- Jag menar att utredningen visar att han har kopplingar till den autonoma miljön och att brottsligheten är ideologiskt motiverad, säger kammaråklagaren Petra Schöniger till TT.

- Det är en av anledningarna till att jag tycker att brottet ska bedömas som synnerligen grovt. Men i övrigt vill jag inte gå in närmare på det i väntan på rättegången.

Omfattande fynd

De båda inbrottstjuvarnas samtal till polisen ledde till ett omfattande vapenfynd.

Utöver geväret, ett halvautomatiskt vapen av typen AR-15, hittade polisen bland annat magasin och patroner. I containern och på en annan plats i Taberg hittades dessutom vapendelar till samma gevärstyp och vapendelar till ett halvautomatiskt gevär av grövre kaliber.

Fynden kopplas dessutom ihop med en väska med vapendelar och patroner som några orienterare hittade på Bondberget mellan Jönköping och Huskvarna i oktober förra året.

Nekar till brott

Enligt Petra Schöniger handlar det om vapen av "särskilt farlig beskaffenhet".

- Både antalet och typen av vapen bidrar också till att jag anser att det ska bedömas som ett synnerligen grovt brott, säger hon.

Den åtalade mannen har erkänt att han hyrt containern, men förnekar brott. Vad vapnen var tänkta att användas till är oklart, enligt åklagaren.

- Utredningen har inte gett några närmare svar på vad vapen skulle användas till. Däremot ger den som sagt ett starkt stöd för att han har kopplingar till den autonoma miljön och att brottsligheten är ideologiskt motiverad, säger Petra Schöniger.