Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det är vanligt att det finns campylobacter i färsk kyckling som säljs i butik.

Vanligt med tarmbakterier i färsk kyckling

Det är vanligt att det finns campylobacter i färsk kyckling som säljs i butik. Av 100 tagna prover var 61 procent positiva för bakterien campylobacter, visar en ny undersökning av Livsmedelsverket.

- Det är ganska mycket. När vi gjorde undersökningen i fjol fick var 50 procent positiva, säger Rikard Dryselius, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

Den undersökta kycklingen hade köpts i 25 butiker i Stockholm och Uppsala under augusti i fjol. Rikard Dryselius påpekar att när kartläggningen gjordes är det högsäsong för campylobacter.

Campylobacter är en bakterie som kan orsaka feber, illamående, svåra magsmärtor och akuta diarréer.

Livsmedelsverkets granskning jämfördes också med Folkhälsomyndighetens undersökningar av vilka varianter av campylobacter det fanns hos människor som smittats under perioden.

Resultatet visar att samma varianter av campylobacter som hittats i färskt kycklingkött även hittats hos många av dem som blivit sjuka. Och det tyder på att färsk kyckling är en mycket vanlig smittkälla, enligt Livsmedelsverket.