Det är vanligt att det finns campylobacter i färsk kyckling som säljs i butik.
Det är vanligt att det finns campylobacter i färsk kyckling som säljs i butik.

Vanligt med tarmbakterier i färsk kyckling

ANNONS
|

Det är vanligt att det finns campylobacter i färsk kyckling som säljs i butik. Av 100 tagna prover var 61 procent positiva för bakterien campylobacter, visar en ny undersökning av Livsmedelsverket.

- Det är ganska mycket. När vi gjorde undersökningen i fjol fick var 50 procent positiva, säger Rikard Dryselius, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

Den undersökta kycklingen hade köpts i 25 butiker i Stockholm och Uppsala under augusti i fjol. Rikard Dryselius påpekar att när kartläggningen gjordes är det högsäsong för campylobacter.

ANNONS

Campylobacter är en bakterie som kan orsaka feber, illamående, svåra magsmärtor och akuta diarréer.

Livsmedelsverkets granskning jämfördes också med Folkhälsomyndighetens undersökningar av vilka varianter av campylobacter det fanns hos människor som smittats under perioden.

Resultatet visar att samma varianter av campylobacter som hittats i färskt kycklingkött även hittats hos många av dem som blivit sjuka. Och det tyder på att färsk kyckling är en mycket vanlig smittkälla, enligt Livsmedelsverket.

TT

Fakta: Tänk på det här när du lagar kyckling

Se till att kycklingen är genomstekt.

Vara noga med hygienen. Tvätta händerna innan du börjar laga mat och direkt efter att du har hanterat rått kött och kyckling.

Använd rena redskap. Håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.

Källa: Livsmedelsverket

ANNONS