I dag börjar valet, för vissa röstberättigade. Arkivbild.
I dag börjar valet, för vissa röstberättigade. Arkivbild.

Valet börjar i dag – för utlandssvenskarna

Svenska medborgare utomlands får börja förtidsrösta redan i dag. Över en halv miljon svenskar bor utomlands och av dessa får cirka 165 000 rösta – motsvarande 2,2 procent av samtliga som är röstberättigade i valet i Sverige.

ANNONS
|

Johan Sundberg, grafisk formgivare boende i Sydney, var förmodligen bland de första svenskarna i hela världen att lägga sin röst i 2018 års val. Vid 10-tiden på torsdagsmorgonen, lokal tid, begav han sig till vallokalen.

- Det känns ju kul att vara bland de första, absolut, säger han till TT.

Hänger med

Trots avstånden har han hängt med i debatten på hemmaplan.

ANNONS

- Jag följer svenska nyhetsmedier dagligen så jag känner att jag följer valrörelsen hyfsat väl, det är så pass lätt att följa det härifrån. Även om det är väldigt långt bort så känns det som man är där och kan följa det.

Det gällde att bestämma sig i tid.

- Många brukar väl vänta in i det sista med att bestämma sig men man har inte så mycket val här. Eftersom det är så långt bort måste man poströsta och då har man vissa dagar på sig och måste vara ute i god tid.

Många avstår

Av de utlandssvenskar som är röstberättigade röstar endast omkring 32 procent, enligt Statistiska centralbyrån. I valet 1979 avgjorde utlandsrösterna dock utgången till de borgerligas fördel.

- Jag kan tänka mig att valet kan kännas lite avlägset om man är väldigt långt bort, man är inte riktigt lika insatt kanske i det politiska klimatet som när man är hemma och är mer närvarande. Speciellt om man bott utomlands en längre tid. Det är kanske inte lika viktigt i ens liv då, säger Johan.

ANNONS

Även i Sverige kan röster börja komma in i dag, men här handlar det om budröstningen. Till exempel personer som är äldre, funktionsnedsatta eller sitter i fängelse kan börja rösta genom bud.

TT

Fakta: Så röstade utlandssvenskarna 2014

Andelen röster i procent fördelat över partier i riksdagsvalet 2014.

Källa: Svenska utlandsröster – SOM-undersökningen till utlandssvenskar 2014 – SOM-rapport nr 65

ANNONS