Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vänsterpartiets tidigare partiledare Lars Ohly. Arkivbild.

Valberedningen om Ohlys framtid: Kan agera

Valberedningen i organisationen Funktionsrätt Sverige, där den tidigare Vänsterledaren Lars Ohly är ordförande, är redo för att han kan komma att bytas ut inom kort.

"Beträffande diskussionen i ordförandefrågan kan vi meddela att vi har beredskap att agera om den frågan blir aktuell", skriver valberedningen i ett mejl som gått ut till medlemsförbunden som TT tagit del av.

Lars Ohly polisanmäldes av en kvinna inom Vänsterpartiet för sexuellt ofredande under oktober förra året. Utredningen lades ner. Men fyra av personerna i Funktionsrätt Sveriges styrelse har sedan dess lämnat sina uppdrag i protest mot att Ohly sitter kvar som ordförande.

På en extrakongress den 19 januari kommer organisationen att diskutera hans framtid. Senare, den 8 mars, ska de vakanta styrelseplatserna fyllas.

Frågan har splittrat organisationen, som verkar för funktionsnedsattas rättigheter, och lett till att man bojkottats från arrangemang. Inbjudningar har dragits tillbaka, vilket påverkar det opinionsbildande arbetet som organisationen bedriver, enligt uppgifter till TT.

"I detta läge är det särskilt viktigt att vi ser till att organisationen behåller styrförmågan", skriver Lars Ohly i ett brev till medlemsförbunden inför extrastämman.