Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Region Hallands vaccinationsmål ser ut att spricka efter att Astra Zeneca ändrat sin produktinformation. Arkivbild.
Region Hallands vaccinationsmål ser ut att spricka efter att Astra Zeneca ändrat sin produktinformation. Arkivbild. Bild: Mikael Fritzon/TT

Vaccinmål riskerar att spricka i Halland

Det nationella målet om vaccinationer – att alla vuxna ska ha vaccinerats vid halvårsskiftet – bygger på förhoppningar om att vaccin kommer tidigare än prognostiserat.
I Halland flaggar man nu för att risken att regionens mål går om intet är stor.

Region Halland hinner inte vaccinera alla under 65 år före halvårsskiftet. Många hallänningar kommer att vara färdigvaccinerade först i slutet av sommaren, rapporterar Hallandsposten.

Bedömningen görs av Pernilla Wallerstedt, vaccinsamordnare i regionen.

– Vi hade naturligtvis hoppats kunna vaccinera snabbare och fortfarande kan mycket hända. Nuvarande leveransprognoser kan ju komma att förändras, säger hon till tidningen.

Uppdaterad produktinformation

Anledningen till förseningen uppges vara att Astra Zeneca har uppdaterat rekommendationen för när den andra sprutan ska ges. I stället för fyra veckor ska den vaccinerade vänta 9–12 veckor mellan första och andra dosen.

Dessutom har ingen av de tre godkända vaccinleverantörerna lyckats leverera vaccin i den mängd som utlovats. Större mängder av Astra Zenecas vaccin når Halland först i april och framåt, uppger Pernilla Wallerstedt.

Tidigare tidsplan förkunnade att vaccinationen av "den breda massan" hallänningar skulle vara avklarad redan i slutet av juni.

Krävs större leveranser

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) anser att det nationella vaccinationsmålet fortfarande kan hållas – bara leveranserna kommer. Prognosen bygger även på att vacciner som ännu inte godkänts blir godkända.

– Regionerna gör sina beräkningar utifrån den leveransprognos som ligger. Det är tydligt att det saknas doser och det har det gjort hela vägen. Men det innebär inte att man överger målet, säger Emma Spak till TT.

Hon understryker att det krävs större leveranser under mars och april än vad som tidigare är aviserat, om båda doserna av Astra Zenecas vaccin ska kunna erbjudas före halvårsskiftet.

TT: Finns det risk att målet spricker?

– Det är klart att det finns en oro att vaccinet inte ska kunna levereras. Regionernas ansvar är att säkerställa att kapaciteten att vaccinera finns, och den kapaciteten finns på plats. Sedan behöver staten säkra att leveranserna kommer, säger Emma Spak.

Jesper Karlsson/TT