Socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell håller pressträff om åtgärder kopplade till covid-19-pandemin. Med på distans var kulturminister Amanda Lind (MP).
Socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell håller pressträff om åtgärder kopplade till covid-19-pandemin. Med på distans var kulturminister Amanda Lind (MP). Bild: Jessica Gow/TT

Vaccinationspass för evenemang från 1 december

Regeringen inför vaccinationsbevis för evenemang inomhus med fler än 100 personer från den 1 december. Alla över 18 år som vill gå på till exempel teater, konsert eller idrottsevenemang omfattas. De verksamheter som inte kontrollerar vaccination kan behöva införa deltagartak igen.

ANNONS

Åtgärden införs för att förhindra en ökad smittspridning. Folkhälsomyndigheten har sett hur smittotalen gått upp i till exempel Nederländerna, Österrike och Danmark på senare tid – trots en hög vaccinationstäckning.

Vaccinbevisen ska kunna börja användas den 1 december. Det kommer att krävas två doser för att få ett giltigt bevis som gäller för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster, som det heter i lagen.

– Om vaccinationsbevis används ska begränsningarna inte gälla, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Sverige är inte isolerat från resten av världen, framhåller hon, och den som är ovaccinerad löper större risk att sprida smitta.

ANNONS

– Det är tuffa besked att ge, vi vill ju alla att pandemin ska vara över.

Ökad vårdbelastning

Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell får Sverige ändå räkna med en ökad smittspridning när det lider mot jul.

Den kraftiga smittspridningen bland ovaccinerade personer i andra länder får konsekvenser även för den vaccinerade delen av befolkningen, vilket i sin tur har lett till att belastningen ökat på vården, inklusive intensivvården.

– Vaccinationsbeviset är en åtgärd vi ser som nödvändig, säger Tegmark Wisell.

Smittspridningen i Sverige är ännu i ett stabilt läge men därmed är det inte läge att avvakta, säger hon.

– Vi kan inte slå oss till ro och hoppas på det bästa.

Vaccinationsbeviset ska ses som en trygghet för arrangörerna för kunna att fylla salongerna, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).

– Om arrangörerna använder vaccinationsbevis behöver de inte begränsa sitt evenemang i enlighet med Folkhälsomyndighetens restriktioner, säger Lind.

I dagsläget omfattas inte utövare eller funktionärer.

Nya regler

FHM håller på att ta fram föreskrifter för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer där vaccinationsbevis inte används.

Det handlar till exempel om deltagartak, det vill säga regler om maxantal personer per kvadratmeter, och krav på avstånd mellan sällskap. Myndigheten ska återkomma om detaljerna. Dessa begränsningar kommer likna de som verksamheter omfattats av tidigare.

ANNONS

Vaccinationsbeviset är inte ett krav.

– Men de som inte använder beviset kommer att behöva använda sig av vissa restriktioner. Det är viktigt för kulturen, idrotten och andra sammankomster att kunna verka ändå, säger Amanda Lind.

Det blir upp till länsstyrelserna att genomföra kontroller.

Folkhälsomyndigheten har även dragit tillbaka beslutet om att dubbelvaccinerade med symptom inte behöver testas för covid-19. Genom testningen kan man upptäcka fler smittkedjor, uppger myndigheten.

Även om tolvåringar numera kan vaccineras föreslår FHM att kraven på vaccinationsbevis endast ska gälla för personer som fyllt 18 år, med hänvisning till att det är för barnens bästa.

Regeringen vill också förlänga pandemilagen från den sista januari 2022 till den 31 maj. Åtgärderna har i dag förankrats i riksdagens socialutskott, som gett sitt godkännande.

Bio och dans

Regeringen och myndigheten började redan i somras förbereda ett införande av vaccinationsbevis för att, vid behov, snabbt kunna införa dem.

I september skickade regeringen ut ett förslag på remiss, till slutet av samma månad.

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar är till exempel idrottsevenemang, teaterföreställningar, bio, konserter, danstillställningar, tivolin, marknader och mässor. Även demonstrationer, religiösa möten och föredrag berörs.

Däremot omfattas inte restaurangbesök, så länge som det inte bjuds på uppträdande med musik, annan underhållning eller dans i lokalen. Inte heller butiker, skolor eller kollektivtrafik räknas som allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

ANNONS

Regeringen liksom Folkhälsomyndigheten håller dock öppet för att fler restriktioner kan införas, liksom vaccinationsbevis för fler verksamheter, om smittspridningen ökar på ett omfattande sätt.

Fakta: Vaccinationspass

De vaccinationspass som ska användas vid de berörda sammankomsterna är desamma som utfärdas för resor av E-hälsomyndigheten sedan den 1 juli.

Beviset innehåller qr-kod, och kan laddas ned, skrivas ut eller uppvisas i mobilen. Den som saknar e-legitimation kan skriva ut, fylla i och posta en blankett, men får räkna med avsevärda väntetider.

Bevis på negativt test eller tillfrisknandebevis omfattas inte av de nya reglerna. För resor finns däremot möjlighet att få olika covidbevis.

Information om hämtning av covidbevis finns på ehalsomyndigheten.se och covidbevis.se.

Källa: E-hälsomyndigheten

ANNONS