Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson. Arkivbild
Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson. Arkivbild

V vill satsa mer på sjuka och arbetslösa

Vänsterpartiet anklagar den S-ledda regeringen för att öka klyftorna. Partiet ska nu ta fram en politik för att göra Sverige till världens mest jämlika land.

ANNONS
|

- Det är hela vårt blodomlopp. En dag ska vi vara där igen, säger V:s ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson, som på torsdagen presenterade partiets ekonomiska vårmotion och förslag på ändringar i regeringens vårändringsbudget.

Det är första gången på flera år som V lägger fram en egen budgetmotion. Orsaken är att den rödgröna regeringen nu valt att budgetsamarbeta med C och L i stället för med V.

ANNONS

I V:s vårmotion anklagar partiet regeringen för att inte göra något åt de ekonomiska klyftorna i samhället och för en "högervridning" av politiken.

Röd skatteväxling

Ulla Andersson pekar bland annat på att S gått med på att ta bort värnskatten för höginkomsttagare nästa år. De drygt sex miljarder kronor som staten förlorar i skatteinkomst skulle, enligt henne, ha räckt till en lönehöjning på 4000 kronor för landets heltidsanställda undersköterskor.

V vill driva igenom en "röd skatteväxling".

- De som har stora kapitalinkomster och de som tjänar långt över medelinkomsten ska betala mycket mer än i dag, säger Andersson.

Hon pekar också på att socialförsäkringarna urholkats sedan 1990, eftersom ersättningarna inte höjts i takt med lönerna.

Nya förslag i höst

För att nå målet att Sverige ska bli världens mest jämlika land, ska V nu ta fram nya förslag för att förändra sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna. Det handlar bland annat om höjda ersättningsnivåer. De förslagen presenteras dock först i höstens budgetmotion.

V ska då också lägga ett nytt förslag på en utbildningsreform, enligt Andersson.

När det gäller ändringar i den nu gällande statsbudgeten för 2019 så vill V satsa två miljarder kronor mer än regeringen.

ANNONS

Partiet vill bland annat lägga mer pengar på äldreomsorgen, komvux och yrkesutbildning, klimatpolitiken och investeringsstöd för byggande av hyresrätter.

TT

ANNONS