Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vänsterpartiet i Dalarna vill utesluta två av sina medlemmar. Arkivbild.

V-män kan uteslutas – hånade sexanmälare

Vänsterpartiet i Dalarna vill att två av dess manliga medlemmar utesluts. Orsaken är att de hånat och ifrågasatt Frida Holmgren, som anmälde Lars Ohly för sexuella trakasserier.

Smutskastningen ska ha skett i både stängda och öppna grupper på Facebook, varav minst en grupp är för folk inom Vänsterpartiet, där männen gjort sig roliga över polisanmälan och hennes vittnesmål, berättar Frida Holmgren.

- Den ena har skrivit saker som att han inte tror att det är sant, att det är förtal, att jag skulle behöva terapi för det här beror på mitt dåliga äktenskap, att jag ska ha blivit antastad av män i min ungdom. Han har skrivit ganska mycket hemska saker, säger hon till TT.

Den andre mannen ska enligt henne ha kallat till ett möte i en partiföreningslokal i Dalarna där de skulle diskutera Metoo och huruvida det var rätt eller fel det som hänt Lars Ohly.

- Flera tyckte att det var kul, han skulle bjuda på fika. Det var på den nivån, säger Frida Holmgren.

Hon berättar också att hennes vittnesmål utmålades som ett "splittringsförsök".

Ger inga detaljer

I ett pressmeddelande som partiet skickat ut är däremot orsaken till uteslutningsärendena mot de två männen höljda i dunkel:

"Distriktsstyrelsen för Vänsterpartiet Dalarna begär att partistyrelsen initierar uteslutningsärenden av två medlemmar. Frågan kommer hanteras centralt och är därför inte längre något som ligger på distriktsstyrelsen i Dalarnas bord."

Partisekreteraren Aron Etzler vill inte svara på frågor från TT men bekräftar för Dalarnas Tidningar att det handlar om hur männen har agerat mot Frida Holmgren. Hon anmälde den tidigare partiledaren Lars Ohly för sexuellt ofredande då han ska ha varit fysiskt närgången under Vänsterdagarna i Malmö i år. Polisutredningen lades dock ned efter en dag.

- Jag är förvånad och bestört över att en våra medlemmar, Frida Holmgren, som utsatts för sexuella trakasserier, ifrågasätts och inte får uppbackning av enskilda i medlemmar i Vänsterpartiet, säger Aron Etzler till DT.

"Sådana klara bevis"

Holmgren lämnade posten som vice ordförande för Vänsterpartiet i Dalarna eftersom hon inte orkade mer. Hon säger att partistyrelsen och den biträdande partisekreteraren Hanna Gedin varit i kontakt med medlemmarna som hånat och ifrågasatt henne.

Holmgren hävdar att en av männen har utretts internt tidigare men att det inte ledde till några konsekvenser. Enligt henne ska partisekreteraren Aron Etzler ha svarat att ärendet var "komplicerat".

Att medlemmarna nu kan komma att uteslutas har nog en del att göra med metoo-kampanjen, enligt Holmgren.

- Ja, det är så pass stort det här och övertrampet som de gjorde i och med min polisanmälan är så lätt att ta på, det är sådana klara bevis. Men också eftersom jag har gått ut med många av de här sakerna och skitit i att köra det en vända till internt. Vi har metoo att tacka för mycket, säger hon.