Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh. Arkivbild.

V-ledamot nekar till att driva egen kampanj

Riksdagsledamoten Amineh Kakabavehs (V) blogg samlade in pengar till hennes personvalskampanj – trots att Vänsterpartiet är emot att kandidaterna driver egna kampanjer. Men Kakabaveh nekar till inblandning.

Vänsterpartisten Amineh Kakabaveh, som står på åttonde plats på Vänsterpartiets riksdagslista i Stockholm, har återigen hamnat i blåsväder. Partiledningen kräver att hon tar avstånd från affischer med Kakabavehs porträtt, Vänsterpartiets logotyp och formuleringen "Feminism ska gälla alla", skriver Expressen. Kakabaveh svarar på kritiken med att hon inte driver en personvalskampanj, och att hon inte har någon koppling till kampanjen som försöker få henne omvald.

- De människor som gör detta har lagligt stöd för det här, och jag kan inte gå ner och säga åt dem och sluta, säger Kakabaveh till TT.

Swishnummer på bloggen

Men på kampanjsajten amineh.wordpress.com, som fram till 2016 var Amineh Kakabavehs privata blogg, fanns fram till måndag eftermiddag ett telefonnummer under rubriken "Bidra till kampanjen" som besökarna uppmanades swisha pengar till. Numret togs senare bort efter TT:s intervju med Kakabaveh.

Telefonnumret går till en 24-årig kvinna i Göteborg som flera gånger framträtt i seminarier och debatter som arrangerats av Varken hora eller kuvad (VHEK), där Kakabaveh är ordförande.

"Har inte tillåtit"

Amineh Kakabaveh säger att hon "verkligen inte" kände till att det fanns en insamling på sajten, och att sajten sköts av en person som hon tidigare fått hjälp av att administrera bloggen.

- Jag har inte givit tillåtelse alls till den personen som hjälpte mig att aktivera att det ska stå där, det är helt rätt.

TT: Har det skett utan din tillåtelse?

- Att det finns swish och detta, precis. Om det är min privata, för jag har väldigt dålig koll.

Intervjuas av styrelseledamot

TT: Det har tidigare varit din privata blogg?

- Det är jättebra att du meddelar, verkligen. Det ska jag verkligen se till att de tar bort det. Det gör ingenting om man har politiska texter, men inte kampanj. Jag trodde att de hade startat någonting annat, säger hon.

I kampanjens Facebookgrupp finns en videointervju där Amineh Kakabaveh intervjuas av en 23-årig man i Stockholm, som i maj 2018 skrev under en debattartikel i Dagens Samhälle med titeln styrelseledamot i VHEK.

- Jag har ingen koppling till det, jag vet verkligen inte vad de lägger upp om de inte taggar mig på Facebook. Sociala medier är som ett hav, jag har jättedålig koll, säger Kakabaveh till TT.

Är emot personval

Vänsterpartiets presstjänst skriver i ett mejl till TT att partiet "är emot personvalskampanjer". Lars Bäck, vice ordförande i partiets Stockholmsdistrikt, kommenterar de senaste uppgifterna om Kakabaveh med att personvalskampanjer underkänner medlemsdemokratin.

- Vi har som princip att inte driva personvalskampanjer, så det blir ännu mer förbryllande att man dessutom håller på med någon slags insamling. Det gör inte saken lättare, det blir ännu tydligare att man struntar i att medlemmarna har röstat fram en lista, säger han.

Amineh Kakabaveh har legat i konflikt med partiledningen eftersom hon kritiserat partiet för att inte våga ta i frågor som hedersvåld och hedersförtryck av rädsla för att framstå som rasister.