Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inspektionen för vård och omsorg ska utreda varför läkarna på en vårdcentral missade att en kvinna i 60-årsåldern hade tarmcancer. Arkivbild.
Inspektionen för vård och omsorg ska utreda varför läkarna på en vårdcentral missade att en kvinna i 60-årsåldern hade tarmcancer. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Vårdcentral missade cancer – kvinna dog

Läkarna på en vårdcentral missade att en kvinna hade cancer, trots att hon i sju månaders tid sökte hjälp för bland annat andfåddhet, trötthet, smärta och knölar på kroppen.

När cancern i tarmen till slut upptäcktes, var kvinnan i 60-årsåldern redan döende. Hon avled knappt två månader senare, rapporterar P4 Jönköping.

Nu har dödsfallet anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) – både av kvinnans dotter och av Region Jönköping.

Vårdcentralen skrev bland annat ut järntabletter och antibiotika åt kvinnan och sade att hon inte visade tecken på någon allvarlig sjukdom.

Men till slut röntgades kvinnan, sedan de anhöriga drivit på. Då hade hennes cancer redan spridit sig från tarmen till flera andra delar av kroppen.