Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Trots en ny samtyckeslag kommer rättsväsendet inte att nå fram i alla ärenden där det varit fråga om en våldtäkt, enligt åklagare. Arkivbild.

Våldtäkter fortsatt svåra att bevisa

Något fler fällda våldtäktsmän – men den nya samtyckeslagen innebär ingen dramatisk förändring, enligt åklagarna.

Den nya samtyckeslagen gör ingen större skillnad för den som blir utsatt för en sexuell handling mot sin vilja, anser Marianne Ny, som har sin tjänst på utvecklingscentrum i Göteborg.

- Det är kanske ett litet antal fall som med den nuvarande lagstiftningen skulle ha bedömts som sexuellt ofredande, men som med den nya regeln kommer att bedömas som våldtäkt, säger hon.

Det nya oaktsamhetsbrottet bedöms samtidigt kunna leda till "något fler" fällande domar.

- Det är situationer där alla varningsklockor borde ringa. Där har vi sett en del domar där det varit tydligt för oss att det borde falla under grov oaktsamhet, säger Marianne Ny, utan att närmare vilja gå in på hur många fall det kan komma att handla om.

Knepigt för domare

Kritiska remissinstanser har ifrågasatt om samtyckeslagen ens behövs, eftersom det straffrättsliga skyddet redan är heltäckande och att det inte heller i dag är tillåtet att ha sex med någon som inte vill.

Advokatsamfundet tror också att lagen blir svår att tillämpa.

- Det blir knepigt när domare ska sitta och bedöma om det är frivilligt, säger samfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

- Risken är betydande att det blir mer fokus på alla detaljer, att offret får irrelevanta frågor och i detalj måste redogöra för hur det gått till från början till slut.

Ramberg varnar också för att lagen väcker orimliga förväntningar.

- Många lever i villfarelsen om att det här kommer att leda till stora förändringar, att nu kommer ett stort antal män kunna dömas till ansvar för våldtäkt. Så kommer det inte att bli, för bevisproblemet kvarstår, säger hon.

Varit allas

Men Zandra Kanakaris, förbundsordförande för Unizon som samlar kvinno- och tjejjourer över hela landet, anser att en lagstiftning som lägger ansvaret på förövaren är viktig.

- Det kommer att spegla verkligheten och det allmänna rättsmedvetandet bättre, att folk i dag tycker att har man sex med någon som inte vill så är det ett övergrepp, säger hon.

- Förut har din kropp varit allas tills du sa nej, nu är din kropp din tills du säger ja.

Att det blir fler fällande domar är ”absolut nödvändigt”, säger hon.

Men det ställer också höga krav på rättsväsendet.

- Vi är helt övertygade om att med bättre kunskap hos rättsväsendet och bättre utredningar så kommer vi kunna få fler fällande domar – trots svårt bevisläge i många fall, säger Zandra Kanakaris.