Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström. Arkivbild.

Världens kvinnliga utrikesministrar möts

Just nu möts världens kvinnliga utrikesministrar i Kanada. Målet? Att öka kvinnors inflytande.

Utrikesministrar, i år från bland annat Sverige, Norge, Namibia och Indonesien, kommer att gå igenom en rad frågor – allt ifrån hur man stärker kvinnors deltagande i politiken till att diskutera framtidens demokrati.

En bred agenda, men enligt Margot Wallström handlar det om att försöka komma fram till vad som är viktigast att arbeta med just nu.

- En fråga som definitivt klättrat upp på den politiska dagordningen är sexuell och reproduktiv hälsa, säger Wallström och hänvisar till att USA slutat med internationellt stöd till organisationer som engagerar sig i abortfrågan.

- Det är viktigt att se till att det här inte går baklänges.

Helgens möte i Montreal, som får anses vara det första formella mötet mellan världens kvinnliga utrikesministrar, leds av Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland och EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Men det är inte första gången som kvinnliga utrikesministrar möts: En informell klubb av kvinnliga utrikesministrar bildades redan i slutet av 1990-talet av USA:s dåvarande utrikesminister Madeleine Albright och hennes svenska motsvarighet Anna Lindh (S).