Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler. Arkivbild.

Vänsterpartiet ska "stadigt öka"

Vänsterpartiet gick framåt starkt på många håll i valet förra året men hamnade ändå utanför makt, ofta på grund av samarbetspartiers tillbakagång. Siktet är inställt på att stadigt öka, även i opposition inför valet 2022.

I valutvärderingen lyfter partiet fram tre områden att jobba vidare med för att uppgång inte ska vändas i nedgång i väljarstöd eller medlemsantal: Att inte komma bort i rollen som oppositionsparti, att bredda stödet jämnare över Sverige, särskilt i de södra delarna av landet och i lite mindre orter.

Vill vinna debatten

Partiet hävdar också att den "mediala dagordningen", till skillnad från direktkontakterna med sympatisörer, missgynnar partiet.

- Även om vi växer och får fler medlemmar så är det ett stort problem att samhällsdebatten är så fruktansvärt långt åt höger. I mångas ögon är det stora problemet att Sverige tar emot flyktingar, eller att människor bär slöja, säger V:s partisekreterare Aron Etzler på en pressträff om valutvärderingen.

- Det är absurt med tanke på de utmaningar vi står inför, det är ett förvånade starkt reaktionärt klimat inte bara i USA och Europa utan också delar av Sverige, säger Etzler och säger att V:s uppgift blir att vinna debatten om framtiden, om klimat, ökade ekonomiska klyftor och antirasism.

Skriva om program

Ett led i arbetet med att vinna den debatten är att skriva om partiprogrammet. Det arbetet ska gå i mål på en kongress någon gång våren 2020. Partiledaren Jonas Sjöstedt har redan sagt att han vill ha bort kravet på EU-utträde, men det är fler områden som behöver ses över

- En av de trösklar som människor ser för att komma in i partiet är att de undrar om V har något att erbjuda i dag, är det ett parti som är med sin tid och tar upp de viktigaste problemen? Det har inte alltid varit Vänsterpartiets styrka, säger Aron Etzler och nämner ekologi och internationella samarbeten som områden för nytänk.

Han tror att V har ett vinnarläge när det gäller unga väljare och kvinnor och nämner att områden där V är starka är storstäderna, särskilt områden där många är unga, har invandrarbakgrund, högre utbildning men låga inkomster.