Justitieminister Morgan Johansson (S) vill i dagsläget inte kommentera utredningen. Arkivbild.
Justitieminister Morgan Johansson (S) vill i dagsläget inte kommentera utredningen. Arkivbild.

Utredning: Ingen lagändring om rasistsymboler

Förra sommaren tillsattes en utredning för att se över om lagen om hets mot folkgrupp behövde justeras eller om vissa rasistiska symboler skulle förbjudas. Utredningen är nu klar och inga förändringar föreslås då lagen anses vara ändamålsenligt utformad.

ANNONS
|

Det var i samband med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen närvaro i Almedalen i fjol som frågan om användandet av rasistiska symboler, och då främst tyrrunan, blev extra aktuell. Justitieminister Morgan Johansson (S) sade då att gränsdragningen för vissa symboler behövde ses över och regeringen tillsatte en utredning.

"Ändamålsenlig"

Utredningen, under ledning av hovrättspresidenten Charlotte Brokelind, har kommit fram till att nuvarande lagstiftning fungerar.

"Utifrån vår genomgång av praxis är det vår bedömning att den nuvarande straffrättsliga regleringen i fråga om rasistiska och liknande symboler är ändamålsenligt utformad. Det medför att vi anser att bestämmelserna om hets mot folkgrupp inte bör ändras och att det inte bör införas något särskilt förbud mot användning av vissa symboler", står det i utredningen.

ANNONS

Utredarna har gått igenom domstolarnas praxis de senaste 20 åren och funnit att de flesta åtal för spridande av rasistiska och liknande symboler lett till fällande dom. Vid friande domar har det ofta handlat om bevisfrågor. Tyrrunan har endast prövats en gång av domstol och då ogillades åtalet.

Avböjer kommentar

Morgan Johanson har via sin pressekreterare avböjt att i dagsläget kommentera betänkandet.

"Utredningen föreslår inga lagändringar, det är för tidigt att uttala sig om hur regeringen kommer att ta detta vidare”, skriver Morgan Johanssons pressekreterare Adriana Haxhimustafa till TT.

TT

ANNONS