Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Migrationsminister Heléne Fritzon. Arkivbild.

Utreder förbud mot månggifte

Regeringen har i dag fattat beslut om att utreda hur det ska gå att stoppa månggiften som ingåtts utomlands från att erkännas i Sverige.

I Sverige är det i dag redan förbjudet att ingå äktenskap med flera personer, och redan genomförda månggiften ska heller inte erkännas av staten. Men månggiften som ingåtts utomlands kan ändå fortsätta upprätthållas i praktiken. Därför vill regeringen undersöka hur detta kan stoppas.

- Att registrera och erkänna utländska månggiften i Sverige är inte förenligt med det moderna och jämställda samhälle som vi har en lagstiftning för och som vi vill ska fungera för alla som ska bo, leva och verka här, säger migrationsminister Heléne Fritzon (S)

Enligt underlag från Skatteverket har ungefär 170 personer ingått äktenskap med en eller flera makar, och omkring 150 av dessa finns i Sverige.

- Går man ytterligare in i underlaget kan man se att merparten av de fruar personerna har finns i ett annat land, säger hon och tillägger att man ser en ökning vilket markerar att lagstiftningen måste ses över.

Utredningen ska förutom att föreslå vad som behöver göras för att månggiften inte erkänns också ska belysa de konsekvenser månggifte innebär för det som regleras genom äktenskap: till exempel bodelning, underhåll och arv.

Utredningen ska redovisas i januari 2020 och beslut i frågan väntas kunna fattas under nästa mandatperiod.