Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA uppmanar kinesiska myndigheter att låta Gui Minhai lämna Kina. Arkivbild.

USA kräver att Gui Minhai släpps

USA:s utrikesdepartement säger sig vara djupt bekymrat över att den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai hålls kvar i Kina, och kräver att han ska få lämna landet.

"Vi uppmanar kinesiska myndigheter att förklara orsak och rättslig grund för gripandet och frihetsberövandet av Mr Gui, att avslöja hans vistelseort, ge honom fri rörlighet och frihet att lämna Kina", säger Heather Nauert, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet, i ett uttalande.

Försvann 2015

Gui Minhai har publicerat böcker om landets president Xi Jingping och andra partiledare i kommunistpartiet. Han försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand.

Han var en av fem förläggare i Hongkong som försvann under 2015. De fyra andra har återvänt till Hongkong.

Gui släpptes i oktober efter att ha avtjänat ett två år långt straff för ett trafikbrott 2013, enligt kinesiska myndigheter.

Förra helgen förde civilklädda poliser bort Gui Minhai igen, då han i sällskap av två svenska diplomater satt på ett tåg på väg för att besöka läkare på svenska ambassaden sedan han uppvisat symptom för ALS, enligt dottern Angela Gui.

Krav från Sverige

Den senaste veckans krav från Sverige och EU om att Kina ska släppa Gui Minhai beskrivs av en talesperson för Kinas utrikesdepartement som "grundlösa".

Svenska utrikesdepartementet har kallat till sig Kinas ambassadör i Stockholm två gånger för att förklara situationen.

- Det är en väldigt allvarlig situation och vi arbetar aktivt just nu med fallet på UD. Våra krav kvarstår att han ska släppas fri och att han ska få träffa vår konsulära personal och även få läkarhjälp, sa utrikesminister Margot Wallström (S) till TT tidigare i veckan.