Järvarna blir fler. Arkivbild.
Järvarna blir fler. Arkivbild.

Uppåt för svenska järvstammen

Den svenska järvstammen växer, visar Naturvårdsverkets årliga inventering.

ANNONS
|

Antalet hittade honor med ungar ökade från 97 till 124 jämfört med förra året, uppger myndigheten på sin hemsida.

Järvpopulationen uppskattas nu uppgå till cirka 583 individer, jämfört med 522 förra året, vilket fortfarande är under referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är minst 600.

I hela Skandinavien hittades 181 så kallade järvföryngringar, honor med ungar, varav 124 i Sverige och 57 i Norge. För Norges del innebär det i stället en minskning av järvpopulationen på fem procent jämfört med förra året.

"Årets järvinventering har gått bra men att jämföra inventeringsresultat från ett år till ett annat bör göras med försiktighet eftersom inventeringen kan påverkas av flera olika faktorer, som till exempel bristen på spårsnö. En bra hjälp i de snöfattiga södra delarna är länsstyrelsernas viltkameror och allmänhetens foto", säger Urban Johansson, vilthandläggare på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

ANNONS
TT

Fakta: Järv

Järven (Gulo gulo) är den största arten inom familjen mårddjur. Den är närmast släkt med de äkta mårdarna dit vår egen skogsmård hör.

Arten förekommer på tundran och i de nordliga barrskogarna runt hela norra halvklotet. Världspopulationen omfattade 2012 omkring 43 000 djur, varav de flesta finns i Ryssland, Kanada och USA.

På somrarna äter den mest mindre däggdjur och fåglar. Under vintrarna livnär den sig främst på renar.

Järven har varit fredad i Sverige sedan 1969.

Källor: Canadian Wildlife Service, NE och Viltskadecenter.

ANNONS