Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Enligt uppgift har 2 700 kilo polskt kött från sjuka djur sålts vidare till olika länder, däribland Sverige. Arkivbild.

Unket polskt kött uppätet på svensk restaurang

Flera kilo av det unkna köttet från Polen har serverats på en restaurang i Uppsala och ätits upp. Samtidigt har mer än 200 kilo sjukdomskött importerats till Sverige – men var det har tagit vägen är inte utrett.

Polen har exporterat 2 700 kilo kött från sjuka kor till olika europeiska länder. Det uppger den polske chefsveterinären på torsdagen efter att nya uppgifter om skandalen blivit kända.

Det var i tisdags som det blev känt att kött som slaktats i Polen sålts vidare. Ett av länderna är Sverige och köttet ska ha sålts till fyra mindre företag i landet, men vart det tagit vägen därefter är det ingen som vet.

- Vi spårar för fullt, säger en uppenbart pressad Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket, till TT.

- Så vitt man vet har ett kvarts ton, 250 kilo, av köttet importerats till Sverige. Men vi har ingen misstanke om att de företag som har importerat köttet begått något fel, säger Louise Nyholm.

Serverats till konsumenter

Stockholms stad uppger att 14 av de 250 kilona har serverats till konsumenter.

- Det har gått till en restaurangverksamhet i Uppsala och ätits upp, säger Li Hermansson, livsmedelsinspektör vid Stockholms stad, till Expressen.

Livsmedelsverket vet inte ännu riskerna med att äta köttet men bedömer det som hälsoskadligt.

Enligt uppgift har det polska företaget köpt in sjuka djur och sedan slaktat dessa under tider på dygnet när slakten inte övervakades av veterinärer. Köttet har sedan märkts som besiktigat innan det sålts vidare till olika länder inom EU.

Plockas bort

Louise Nyholm på Livsmedelsverket beskriver fusket som "ytterst allvarligt" och enligt myndigheten kan det handla om brott mot livsmedelslagstiftningen.

- Vi bedömer köttet som hälsoskadligt. De (djuren) ska veterinärbesiktigas före slakt och sedan ska det döda djuret besiktigas efter slakt. Om det visar sig att djuret är sjukt plockar man bort det från produktionen, säger Louise Nyholm.

Enligt den polske chefsveterinären Pawel Niemczuk handlar det totalt sett om cirka 2 700 kilo kött som sålts vidare från Polen till Rumänien, Sverige, Ungern, Estland, Finland, Spanien, Lettland och Slovakien.

Rättad: I en tidigare version angavs fel mängd kött som exporterats till EU-länder.